latinica  ћирилица
07/05/2016 |  19:56 | Аутор: РТРС

Сателитске снимке ријешиле древну мистерију спиралних рупа (ВИДЕО)

У Перуу је ријешена једна од древних мистерија - спиралне рупе у тлу.
Пукиоси, сприралне рупе у Перуу - Фото: Huffington Post
Пукиоси, сприралне рупе у ПерууФото: Huffington Post

Прије 2.000 година у приобалној регији Перуа, гдје годишње падне мање од четири милиметра кише, древна цивилизација Назка успјела је развити богату пољопривредну производњу. Научницима дуго није било јасно како је древни народ уопште живио у крају у којем су суше могле трајати годинама. Уз помоћ сателитских снимки из ваздуха сада су добили одговор и на то питање.

Спиралне рупе или пукиос су, како је за Би-Би-Си појаснила Роса Ласапонара, талијанска научница, софистицирани хидраулички систем за воду који је конструисан за прикупљање и усмјеравање воде из подземља.

Пукиоси се налазе широм Назка регије па се чини да је систем био врло развијен, а омогућио је искориштавање неисцрпних залиха воде оком године што је придонијело развоју интензивне пољопривреде у сушној долини.

Низ канала доводио је воду, заробљену под земљом, до подручја гдје је требало, а вишак се похрањивао у површинским резервоарима. Како би се вода кретала кроз канале, на површини су оформили рупе у облику спирала што је омогућавало да вјетар допире у канале што је присиљавало воду да тече кроз систем. Занимљиво, неки пукиоси раде и данас.

Иначе, Назке су иза себе оставили мало трагова, осим геоглифа у пустињском тлу те пукиоса. Научници су сада закључили како су Назцк били развијена цивилизација, добро организована с одређеном друштвеном хијерархијом, али и знањем геологије, преноси МНН.