latinica  ћирилица
04/05/2016 |  09:04 | Аутор: Агенције

Намирнице које поправљају расположење

Не дозволите да вам било шта упропасти расположење и уживајте у некој од сљедећих намирница.
Намирнице (Фото: Thinkstock) -
Намирнице (Фото: Thinkstock)

Чоколада

Постоје научни докази који потврђују теорију да чоколада људе чини срећнијим. Само 40 грама тамне чоколаде дневно за двије недјеље ће, захваљујући великим количинама антиоксиданата који се налазе у чоколади, драстично смањити дејство кортизола, хормона стреса. Ипак, не претјерујте, јер се у 40 грама чоколаде налази 235 калорија.

Угљени хидрати

У новој студији магазина Archives of Intrnal Medicine откривено је да су људи који уносе мале количине угљених хидрата (око 20 до 40 грама дневно) склонији депресивним стањима у односу на људе који уносе више угљених хидрата. Угљени хидрати подстичу лучење серотонина који поправља расположење.

Воће и поврће

Још један од разлога да једете здраву храну! Студија магазина British Journal of Psychiatry, у којој је учествовало 3.500 мушкараца и жена, показала је да свјеже воће и поврће дјелотворно утиче на смањење депресије. Антиоксиданти у воћи и поврћу уз омега 3 масне киселине чине организам отпорним на лоше расположење, а фолати и витамин Б који се налазе у пасуљу, цитрусима и спанаћу погађају бројне трансмитере у мозгу који поправљају расположење.

Риба

Конзумација масне рибе, попут лососа, туне, сардине и пастрмке је основа за добијање веома важних омега 3 масти, које су повезане са лучењем допамина и серотонина.

Кокос

Када сте под стресом, мирис кокоса може да вам поправи расположење. Студија са Универзитета Колумбија је доказала да људи који удишу мирис кокоса лакше опорављају свој организам послије напорних изазова. Истраживачи сматрају да удисањем овог пријатног мириса побољшавамо опрезност умирујући наше реакције на стрес.

Чај

Истраживање магазина The Journal of Nutrition открива да ће конзумирање црног или зеленог чаја, који садрже одређену дозу кофеина и амино киселине тианина, повећати будност и рад мозга, али и расположење. У комбинацији са кофеином ова врста напитка изразито поправља фокус, а препоручује се да дневно пијете око 240 милилитара чаја.