latinica  ћирилица
03/05/2016 |  20:21 | Аутор: Вечерње новости

Медени напитак против упала

Мед је захваљујући јаком противупалном дејству изузетно благотворан за организам, поготово у случају болова у грлу или горушици.
Лимун и мед (Фото: Gulliver/Thinkstock) -
Лимун и мед (Фото: Gulliver/Thinkstock)

Богат витаминима, минералима и антиоксидансима, мед је захваљујући јаком противупалном дејству изузетно благотворан за организам, поготово у случају болова у грлу или горушици. Истовремено, јабуково сирће отклања дигестивне проблеме, помаже у сагоријевању масти, олакшава болове у зглобовима.

Ако се ова два састојка помијешају у шољи воде, у сразмјери кашика јабуковог сирћета и кашичица меда, ефекат ће бити вишеструко бољи. Да би се осјетило побољшање напитак треба пити сваког јутра на празан стомак, пола сата прије доручка.

По ријечима стручњака, напитак помаже код различитих упала, инфекција, регулише хипертензију, превентивно штити од кожних болести, гојазности и лошег задаха, а повећава и ниво енергије.

Мјешавина је вишеструко дјелотворна, јер мед и сирће постају алкални, чиме повећавају ниво пх вриједности, а повећавају и отпорност организма на бактерије и разне болести. Више од шоље дневно не треба пити, јер може неповољно да утиче на густину костију и смањење нивоа калијума. Дијабетичари и особе које пију лијекове за срчане болести, не би требало да конзумирају напитак без консултовања са љекаром.