latinica  ћирилица
02/05/2016 |  18:42 ⇒ 18:43 | Аутор: БЕТА

Електрични трактор из Србије у полуфиналу такмичења предузетника у Станфорду (ВИДЕО)

Идејом за пројекат електричног трактора "Idvorsky Electric", тројица младића из Србије једина су екипа с Балкана у полуфиналу свјетског такмичења предузетника у Станфорду, које је ове године одржано под покровитељством америчког предсједника Барака Обаме.
Пољопривреда (илустрација) - Фото: Screenshot/YouTube
Пољопривреда (илустрација)Фото: Screenshot/YouTube

Младићи из Србије намјеравају да освоје тржиште новим, електричним трактором, јер су одрасли уз слику просјечног српског трактора старог 20 година, бучног и тромог, који обрађује, али уједно и загађује њиве, пренијела је ТВ Ал Џазира Балканс.

"Мој отац је пољопривредник, има земљу и ја сам често као мали био на селу и гледао како то функционише. Схватио сам у неком тренутку да постоје нека ограничења која могу да се ријеше на други начин. И, ето, синула ми је идеја и мислим да је доста добра идеја, а тата је био одушевљен", прича Никола Попов.

Та идеја сада прикупља гласове подршке из цијелог свијета.

У конкуренцији 1.075 тимова из 104 земље, Никола Попов, Иван Јованов и Далибор Марковић напредују према финалу свјетског такмичења предузетника у Сједињеним Америчким Државама с пројектом електричног трактора.

"Добили смо ту шансу да се сад представљамо у медијима и више него што, можда, заслужујемо и више у односу на неке који су направили значајне резултате, који успијевају да извозе знање из ове земље на прави начин – односно да раде одавде и доносе новац овдје", каже Јованов.

На специфичан начин, заштитни знак екипе из Србије је чувени научник Михајло Пупин.

"Пупин је из села Идвор. Дао је себи надимак, односно средње име Идворски, и с обзиром на то да је ово такмичење америчко и да је он био српско-амерички научник, жељели смо и да повежемо и пољопривреду, Америку и Србију, али смо хтјели и да одамо почаст Пупину и да узмемо његово средње име као назив трактора", каже Марковић.

Улазак у финале екипама осигуравају онлајн гласови на страницама такмичења, и на страници "Idvorsky Electric" екипе на друштвеним мрежама, а творци електричног трактора тренутно су седми.

Коначна одлука о финалистима одређује се на основу коначног збира гласова и мишљења стручне комисије, а 15 најбољих имаће прилику да представи свој пројект и добије почетни капитал за прототип.