latinica  ћирилица
01/05/2016 |  10:02 | Аутор: 24sata.hr

Млијеко ипак није добро за кости

Државе с највећом стопом потрошње млијечних производа, попут САД-а или земаља ЕУ, имају највишу стопу обољелих од остеопорозе код које долази до губитка коштане масе.
Млијеко (Фото: ethosorthodontics.com.au) -
Млијеко (Фото: ethosorthodontics.com.au)

Нема онога ко није чуо да је добро пити млијеко сваки дан јер јача кости. Али, да ли је то заиста тако? Стручњаци кажу како кравље млијеко које купујемо у радњама заправо није превише добро за здравље. Између осталог, оно је пастеризовано, а током тог процеса се грије до одређене температуре па нагло хлади. То се ради како се не би брзо укиселило и да би се уништиле ствари које могу да изазову болести. Али, тако се уништавају и добре бактерије (пробиотици), неке храњиве ствари, ензими итд.

Управо недостатак тих ензима отежава тијелу долазак до калцијума и фосфора из млијека, а они су заслужни за јачање структуре костију. Државе с највећом стопом потрошње млијечних производа (попут САД-а и земаља ЕУ) имају највишу стопу обољелих од остеопорозе (губитак коштане масе).

Осим обраде млијека које уништава корисне ствари у њему, ни краве нису што би требало да буду. Масовна производња подразумијева да је тијело тих животиња препуно генетски модификованих хормона које им убризгавају како би појачали производњу млијека.

Те краве су обично крхке и склоне болестима, а њихово млијеко може садржавати чак 20 врсти средстава против болова, антибиотика и хормона раста. Све то заврши у чаши млијека коју попијемо или, још горе, дајемо својој дјеци. Нека истраживања показују како је све то уско повезано с прекомјерном појавом тумора и рака. Коришћење наведених хормона забрањено је у Јапану, Аустралији, Канади и Европској унији, али се нашироко користи у САД-у и другим земљама.

Такође, док млијеко пролази кроз поступак пастеризације, оно постаје кисела храна што смета тијелу при одржавању правилног пХ. Што више прерађене хране једемо, тијело постаје све киселије, а тад је добра подлога за настанак рака, тумора и осталих болести. Осим тога, тијело се мучи док покушава да одржи правилан ниво пХ и, између осталог, испира алкалне минерале као што су магнезијум и калцијум из разних дјелова тијела, па тако и из костију . Због тога кости с временом постају све крхкије, а велика количина млијека из радњи чини му више штете него користи.

Да би тијело имало корист од млијека и млијечних производа, као и остале хране, оно би морало да долази из домаћег узгоја у којем се животиње и биљке третирају нормално, као што се то радило деценијама, прије појаве свих препарата који ће на крају уништити човјечанство, пише "The Earth Child".