latinica  ћирилица
26/04/2016 |  09:09 | Аутор: Вечерње новости

Бактерије се крију у протезама

Протезни стоматитис је најчешће обољење код старијих који користе вјештачке вилице. Са овим проблемом се суочава до 75 одсто оних који имају стоматолошке надокнаде.
Осмијех (Фото: Thinkstock) -
Осмијех (Фото: Thinkstock)

Брига о протезама и ткиву слузокоже на коју протезе належу важна је за опште здравље, нарочито код старијих особа. Нечисте протезе узрокују или доприносе настанку болести слузокоже, обољењу дисајних путева, срца и желуца. Протезе могу да буду резервоар за микроорганизме повезане са бактеријским ендокардитисом, аспирационом пнеумонијом, гастроинтестиналним инфекцијама и хроничним опструктивним плућним болестима.

Размножавање бактерија у устима најчешће доводи до упале слузокоже, односно протезног стоматитиса. Епидемиолошке студије показују да је распрострањеност протезног стоматитиса код пацијената са протезама од 15 до чак 75 одсто.

Доктор Ана Вулановић, специјалиста оралне хирургије у Дому здравља "Врачар" у Србији, каже да сви фактори хемијске, механичке и термичке природе који оштећују површински слој оралне слузокоже погодују настанку овог обољења:

- Стоматитис је запаљење које најчешће узрокује бактерија стрептокока, затим "naisseria cataralis", "diplococcus pneumonia" и друге. Општа обољења која смањују отпорност организма, нарочито ако је слаба хигијена уста доприносе настанку овог обољења које захвата цијелу оралну слузокожу, па и гингиву.

Примарни стоматитиси нису посљедица других болести, док су секундарни стоматитиси узроковани разним инфекцијама присутним у организму или упалним процесима на другим органима.

Може се јавити као посљедица инфекције гљивицом кандидом, бактеријама, вирусима, нарочито херпес симплекс и зостер и ХИВ вирусом, може бити изазван дуготрајном применом антибиотика, барбитурата, усљед недостатка витамина Б и Ц, код упалних болести цријева, леукемије. И недостатак неких витамина у исхрани, посебно групе Б и Ц, кисела-љута, зачињена храна, пјенушава пића и пушење могу да допринесу запаљењу.

Болест почиње разарањем површине епитела усне дупље. Обољела мјеста су интензивно црвене боје, слузокожа је отечена, гингива је упаљена, интраденталне папиле су увећане и крваре на најмањи додир.

"Присутно је појачано лучење пљувачке, задах из уста, језик је обложен, а усне су нешто увећане. Температура може бити незнатно повећана, апетит слаб. Присутни су болови који се најчешће потенцирају за вријеме јела и говора, а пацијенти имају осјећај горчине у устима", објашњава др Вулановић.

Лијечење се састоји у отклањању свих надражаја, педантној санацији усне дупље уз примјену благих антисептичких раствора, док се антибиотици дају према антибиограму.