latinica  ћирилица
25/04/2016 |  21:11 | Аутор: Агенције

Да ли је вода која је преноћила у чаши штетна?

Обична вода, за разлику од хране, не садржи шећере ни бјеланчевине па ју је лакше загадити микробима. За необичан укус воде која је стајала у чаши преко ноћи постоји објашњење.

Наиме, како је вода била изложена ваздуху, упила је мало угљен-диоксида, а дјелић њега претворио се у карбонску киселину. То значи да је промијенила свој хемијски састав.

Кад карбонска киселина отпусти један или два протона и претвори се у бикарбонат или карбонат, то снижава пХ воде, због чега она мијења укус.

Осим тога, вода која је стајала у чаши неколико сати била је изложена и бактеријама, па је у њој завршила и одређена количина прашине. То не значи да се покварила, али због свега овога што смо навели, сљедећи пут добро размислите хоћете ли попити устајалу воду или сипати свјежу.