latinica  ћирилица
20/04/2016 |  15:17 | Аутор: СРНА

Добој: Од 500 прегледаних, 10 обољело од карцинома дојке

У добојској Болници "Свети апостол Лука" током шест мјесеци извршено је 500 мамографских прегледа, а код десет пацијенткиња дијагностификован је карцином дојке, рекао је Срни радиолог Обрад Јовић.
Општа болница у Добоју - Фото: РТРС
Општа болница у ДобојуФото: РТРС

Јовић је навео да је ова здравствена установа након увођења Кабинета за мамографију у октобру прошле године значајно унаприједила квалитет прегледа.

"Уз кабинет за мамографију примјењују се и остали модалитети за дијагностику дојке, са тенденцијом увођења интервентних дијагностичких процедура", рекао је Јовић прије предавања "Карцином дојке - дијагностика и лијечење" које је организовано у добојској болници.

Радиолог Клиничког центра у Бањалуци Дијана Микић истакла је да се примјеном мамографа смањује број обољелих од карцинома дојке и поспјешује лијечење уколико се карцином утврди у раној фази.

Она је навела да су земље региона, првенствено Словенија, захваљујући мамографском прегледу за 30 одсто смањиле смртност.

Микићева је препоручила превентивне годишње прегледе за жене које су старије од 40 година, а за млађе ултразвучне прегледе.

Хирург добојске Болнице Предраг Лазић оцијенио је да је ова здравствена установа увођењем мамографа и нових дијагностичких метода употпунила најсавременију дијагностику.