latinica  ћирилица
18/04/2016 |  09:15 | Аутор: Б92

Новац ипак може да купи срећу?

Стара изрека каже да новац не може да купи срећу, међутим нова студија указује на то да можда ипак може. Наравно, под условом да га трошите на прави начин.

Студија спроведена на Кембриџ Универзитету открила је да се уживање приликом трошења новца повећава само уколико особе троше новац на ствари које су у складу са њиховом личношћу.

Истраживачи су прегледали више од 76.000 трансакција од 625 учесника истраживања у периоду од шест мјесеци.

Свака трансакција је сортирана у једну од 59 категорија потрошње, а оне су потом оцијењене према томе у коликој мјери се могу повезати са такозваних пет типова личности (отвореношћу, савјесношћу, екстровертношћу, сагласношћу и неуротизмом).

Сваки учесник је полагао онлајн тест типа личности као и тест који одређује животна задовољства. Истраживачи су тако открили да потрошња зависи од типа личности појединачне особе.

Тако, екстровертне особе потроше у баровима у просјеку око 77 долара више од интровертних, а веома савјесне особе троше око 183 долара више на здравље и фитнес.

Као закључак истраживања, научници су истакли да је веома важно да се новац троши у складу са типом личности, јер ће на тај начин особе бити срећније будући да је трошењеу складу са личношћу повезано и са срећом.