latinica  ћирилица
17/04/2016 |  17:31 ⇒ 17:31 | Аутор: Вечерње новости

Више од 40 лијекова не треба комбиновати са грејпфрутом

Прије него што почнете да пијете неки нови лијек за снижавање крвног притиска, против депресије, психоза, ангине пекторис, повећаног холестерола у крви, аритмија, епилепсије или карцинома, обавезно прочитајте упутство да ли може да се узима у комбинацији са грејпфрутом.
Грејпфрут (Фото: Thinkstock) -
Грејпфрут (Фото: Thinkstock)

Јер, утврђено је да ово воће, било као плод, сок или мармелада, може да изазове интеракцију са више од 40 лијекова!

Нежељено дејство може да буде посљедица узимања лијекова али и посљедица интеракције међу лијековима, упозоравају стручњаци. Што се више лијекова узима, то је већи и ризик од нежељених дејстава и интеракција.

- Највећи број лијекова и/или супстанци које узимамо метаболише се у јетри помоћу тзв. микрозомних ензима јетре. Ензими су протеинске структуре, и могу да се инхибирају или стимулишу, односно индукују. Најважнији ензим је CYP3A4, који учествује у метаболизму - биотрансформацији до 70 одсто свих лијекова и супстанци - објашњава професор др Милица Простран, специјалиста клиничке фармакологије

Сок од грејпфрута инхибира CYP1A2, али и CYP3A4 ензим. Биофлавоноид нарингенин и фуранокумарин дихидробергамотин су кључни састојци овог воћа који инхибирају микрозомне ензиме јетре.

- Ензимска инхибиција је најчешћи механизам интеракције лијекова и зависи од дозе лијека/супстанце инхибитора - истиче др Простран. - Компетиција се одвија на активном мјесту ензима. Долази до повишења концентрације у плазми свих лијекова у чијем метаболизму ови ензими учествују, па је теоријски могуће појачање њихових фармаколошких одговора, укључујући и појаву њихових нежељених дејстава.

Тако, ако неко узима антиаритмик "амјодарон" и пије литар или више сока од грејпфрута дневно могућа је појава озбиљне аритмије срца. Узимање велике запремине сока од овог воћа неколико дана прије узимања "верапамила" може да доведе до застоја срца.

- Рабдомиолиза или болови у скелетним мишићима може настати када са "симвастатином" узимамо цијелу воћку, једанпут дневно током двије седмице - наглашава др Простран. - Узимање мармеладе од грејпфрута, и то 1.500 грама у току једне седмице прије започињања лијечења "такролимусом",може да доведе до нефротоксичности, ако пацијент истовремено узима овај имуносупресивни лијек.

Свеједно је шта од грејпфрута узимамо - цијелу воћку, сок, мармеладу, напомиње др Милица Простран - битно је да су у питању велике количине, односно запремине. Ни фактор времена, односно дужина узимања, не треба да се занемари.

- Сматра се да већ двеиј чаше, или око 400 мл сока могу да доведу до инхибиције ензима - каже др Простран. - У нашој средини овај сок није тако популаран као у земљама Европе и Сјеверне Америке. Сваки сажетак и упутство за лијек које се налази у паковању, има описану и могућу интеракцију прописаног лијека са овим воћем.

Са узимањем грејпфрута у комбинацији са одређеним лијековима треба бити опрезан, али га не треба по сваку цијену избацити из исхране, истичу стручњаци.

- Грејпфрут може да се узима у умјереним количинама - напомиње професор др Милица Простран. - И обавезно треба рећи ординирајућем љекару о навикама у исхрани.