latinica  ћирилица
15/04/2016 |  16:10 | Аутор: Б92

Швеђани коначно добили право да плешу у кафићима

Баровима у Шведској више неће бити потребна специјална дозвола за "спонтано плесање", након што су политичари усвојили закон којим се одбацује ово спорно правило, објавила је данас шведска подружница сајта Локал.
Плес (Фото:.truecountrytv.co) -
Плес (Фото:.truecountrytv.co)

Швеђанима је од тридесетих година прошлог вијека било забрањено да плешу у пабовима и баровима који немају посебну дозволу за то, али су разне политичке и заговорничке групе, кроз више од 20 кампања, настојале да издејствују напуштање те праксе.

Жеље су им напокон испуњене јуче, када је шведски парламент гласао за укидање забране "ђускања", после снажних притисака опозиционе Љевичарске партије. "Ово је сјајно", рекла је јуче Розана Динамарка, која је предводила напоре те странке за укидање спорног закона, након што је парламент донео одлуку.

"Дуго се овде вјеровало да је плес криминал и да може имати опасне посљедице. Али, плес је само забава, то је израз радости", истакла је она. Нјен страначки колега, који је такође учествовао у акцији за укидање забране, Матијас Сундин, изразио је наду да ће измјена закона почети да се примјењује до краја године и позвао владу да предузме мјере у том циљу.

"Крајње је вријеме да се влада покрене. Требало би да закон ступи на снагу најкасније до 1. јануара идуће године, да можемо да плешемо у Новогодишњој ноћи", рекао је он. Извјестан број популарних барова и забавних клубова већ је подржао укидање забране плеса. Према подацима агенције за природну средину из Стокхолма, само у шведској престоници има око 1.200 барова и ресторана, од којих само око стотину има дозволе за плес, иако се у већини тих локала слуша нека врста музике.