latinica  ћирилица
14/04/2016 |  19:12 ⇒ 19:12 | Аутор: РТС

Хронични умор захтјева озбиљан приступ

Ако се будите уморни, чак и ако легнете рано и ако вам не помаже ни поподневна дремка или неколико дана одмора, онда је ваш умор постао хроничан и морате му приступити озбиљно. Јер, ако му се на вријеме и правилно не посветите, и посљедице могу да буду озбиљне.
Илустрација
(Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Свако јутро се будите исцрпљени и безвољни. Тешко се концентришете на дневне обавезе, нисте у стању да уживате у слободном времену. Све вас замара, а не знате разлог. Ако мислите да су једини узрок згуснути распоред и обавезе, гријешите.

Ријеч је о нарушеном имуносистему, тако да не помаже ни онај чувени лијек – "наспаваћу се и све ће бити много боље".

"Хронични замор је тежак поремећај здравља. Дијагноза се поставља тако да тај замор мора да траје најмање шест мјесеци, да не настаје испровоциран физичким или психичким напором, као и да се не смањује психичким или физичким одмором", каже доктор Милан Поповић.

Докторка Ивана Сташевић Карличић, психијатар на Клиници за психијатријске болести "Доктор Лаза Лазаревић", каже да хронични умор може да буде одговор организма на континуирани стрес, претјеране физичке и психичке напоре, али и као посљедица неког тјелесног обољења.

Хронични умор има и своје вјерне пратиоце.

"Увећане лимфне жљезде, температура, бол у грлу, болови у мишићима и зглобовима", наводи Поповић.

Уколико сте препознали неке од ових симптома код себе, обратите се љекару. Он ће вас упутити на праву адресу.

„Љекар ће спровести психотерапију, која подразумијева индивидуални приступ и научиће вас како да се изборите са стресом и како да промјените начин живота", истиче доктор Поповић.

Иако често мислимо да је најдјелотворнији одмор лежање, гледање телевизије, играње игрица – он то није. Пробајте са активнијим одмором, попут шетње, џогинга, теретане. Промјените и исхрану.

"Зелена салата и свјеж купус су одличне намирнице у превенцији умора. Ујутру лагани доручак – мусли са сувим воћем, који ће дати енергију и спријечити умор, који нас буди свако јутро", каже Верослава Станковић, специјалиста исхране здравих и болесних људи.

Покушајте да не носите посао кући. Онога тренутка када одете са посла – окрените се породици, пријатељима, спорту, хобију. Од свог дома направите мјесто без тензије и стреса. То није једноставно, али ни награда није мала. Будићете се добро расположени и одморни.