latinica  ћирилица
13/04/2016 |  18:48 | Аутор: Агенције

Истраживање: "Шећер има исто дејство на мозак као кокаин"

Најновије научно истраживање потврдило је да би људи,који су зависни од шећера требало да буду лијечени на исти начин као зависници од дрога.
Шећер - Фото: РТРС
ШећерФото: РТРС

Истраживање које су спровели научници с Технолошког универзитета у Квинсленду показало је да конзумирање индустријски прерађеног шећера утиче на повећање нивоа допамина на сличан начин на који то чине дроге попут кокаина.

Такође је установљено да дуготрајно конзумирање шећера утиче на смањење ове супстанце, што значи да су људи с временом приморани да уносе све више шећера како би постигли исти степен задовољства, односно да би избјегли блажи облик депресије.

Дуготрајна изложеност организма шећеру такође доводи до настанка поремећаја у исхрани и различитих промјена у понашању појединаца, пише "Independent".

Професор Селена Бартлет, неуролог с Института за здравље и биомедицинске иновације у Квинсленду, истакла је да истраживање указује на то да би зависнике од шећера требало лијечити лијековима против никотинске зависности.

"Доказано је да повећани унос прерађених шећера директно утиче на повећање тјелесне тежине и ниво допамина (утиче на центре за задовољство и награђивање у мозгу) на сличан начин на који то чине дуван, кокаин и морфијум", рекла је Бартлетова.

"Експерименти спроведени на животињама такође су показали да су јединке, које су редовно конзумирале прерађени шећер, касније биле склоније преједању и суочавању с негативним неуролошким и психијатријским последицама по расположење и мотивацију", закључила је Бартлетова.