latinica  ћирилица
13/04/2016 |  10:31 ⇒ 10:32 | Аутор: Б92

Колико шољица кафе је здраво пити на дан?

Откријте колико шољица омиљеног напитка можете попити у току дана без икаквих посљедица по ваш организам.
Кафа - Фото: РТРС
КафаФото: РТРС

Већ одавно је установљено да кафа чини чуда за наш организам. Осим што смањује шећер, спречава деменцију, шлог и убрзава метаболизам, кафа помаже и у мршављењу.

Ако узмете све благодети које нам овај чудотворан напитак, без којег многи не могу да започну дан, нуди, онда ћете сигурно помислити да кафу можете да пијете у неограниченим количинама, али то није тако.

Иако шољица топле кафе многима ујутру прија више него ишта, њен главни састојак кофеин није толико безопасан уколико претјерате са конзумирањем. Наиме, превелика количина може да изазове горушицу, несаницу, анксиозност, лупање срца и многе друге озбиљније проблеме.

Нутрициониста и аутор књиге Еатинг ин Цолор Франсис Ларгеман каже:

“Према неким истраживањима установљено је да људи у просјеку попију до пет шољица кафе дневно, што је око 400мг кофеина.“

Ако вам се ово чини пуно, знајте да ако попијете и шесту шољицу ништа вам се лоше неће десити.

Епидемиолог са Харварда Роб ван Дам је открио да не постоји никаква веза између болести, смртних случајева и испијање до шест шољица кафе на дан. Ипак, свако ће се сложити да је испијање преко шест шољица кафе дневно превише и да никако није за препоруку.

Оно што сви треба да имају у виду јесте да кофеин утиче на сваку особу другачије. Уколико имате проблем са високим притиском, анксиозност и гастритис треба да смањите унос кафе.

Научници су нашли да неки људи који имају варијацију гена могу да пију веће количине кафе без икаквих посљедица.

Ипак, без обзира на ваше опште здравствено стање не треба претјеривати са испијањем кафе, а најбољи савјет који ће вам и стручњаци дати јесте да ослушкујете организам и будете умјерени у свему.