latinica  ћирилица
08/04/2016 |  17:00 ⇒ 17:02 | Аутор: Б92

Исак Њутн открио "камен мудрости"?

Америчка Фондација за проучавање историјског насљеђа у области хемије (ЦХФ) откупила је недавно рукопис стар готово 400 година, који је деценијама био дио приватне збирке.
Исак Њутн (Фото: gohistorygo.com) -
Исак Њутн (Фото: gohistorygo.com)

Рукопис пружа увид у тајну легендарног "камена мудрости" и прве кораке у процесу за који су алхемичари вјеровали да претвара олово у злато.

"Значај рукописа је у томе што нам помаже да схватимо Њутново алхемијско читање и даје нам доказ још једног од његових лабораторијских поступака", рекао је Џејмс Велкел, кустос ријетких књига из ЦХФ.

Њутн, који је дефинисао закон гравитације и сматра се оцем физике, такође је студирао алхемију. Процјењује се да је написао око милион реијчи о алхемији током свог живота.

Документ из 17. вијека, који описује процес производње “филозофске живе“ изашао је из пера Исака Њутна, који је текст преписао од другог познатог алхемичара.

Филозофска жива је, како се вјеровало, била кључни састојак у стварању "камена мудрости", а коме је приписивана моћ да човјека учини бесмртним.

Научници нису сигурни да ли је Њутн и сам покушао произвести супстанцу, али се наводи да би се од њега "тако нешто могло очекивати" и да му је овај текст вјероватно послужио за то.