latinica  ћирилица
06/04/2016 |  21:30 ⇒ 21:36 | Аутор: Вечерње новости

Ацерола - воће са највише витамина Ц

Љековита природа: Тропска вишња ацерола има чак 20 пута више витамина Ц од непрсканог лимуна и 65 пута од плодова поморанџе. Јача имунитет, лијечи хепатитис и друге болести јетре, инфекције, грип, стрес.
Ацерола (фото:healthyfig.com) -
Ацерола (фото:healthyfig.com)

У западној Индији, Барбадосу, Јамајци, Суринаму, Куби и другим земљама Централне и Јужне Америке, расте тропска вишња ацерола (Malphighia glabra),која је потпуно различита од домаће. Подсјећа на агруме, са меснатим дијелом подељеним на кришке. Зрео плод, зависно од врсте, може бити тамноцрвен, свијетлоцрвен или наранџаст. Хрскав је, пикантног, горко-слатког укуса, арома је налик трешњи и вишњи. Плод је у пречнику мањи од два сантиметра и садржи неколико ситне семенке жуте боје, које нису јестиве.

Биљка цвјета готово цијеле године, па се на њеним гранама у исто вријеме могу наћи цвјетови и плодови. Ово воће има највећу количину витамина Ц. У односу на лимун чак 20 пута више, а у односу на поморанџу 65 пута! У 100 грама плода налази се невјероватних 1.800 мг Ц витамина. Захваљујући изузетном богатству у флавоноидима, антоцијану и органским киселинама, организам готово потпуно може да искористи витамин Ц, а појачана су и нутритивна својства.

Количина шећера је сведена на најмању мјеру. Амерички пилоти и астронаути је најчешће користе за припрему свјежег сока богатог витаминима, који јача органе за дисање и помаже у стварању колагена у кожи. Из ацероле се добија 95 одсто витамина у течном облику, а даљом прерадом се течност претвара у прашак и припрема концентрат. Сушена или као сок, може да се набави у продавницама здраве хране.

Због драгоцјених својстава, користи се за јачање имунитета. Дјелотворна је у лијечењу хепатитиса и других болести јетре, инфекција, прехлада, грипа, стреса, физичких и психичких напора. Има веће количине провитамина А и витамина Б комплекса, који помажу у уништавању слободних радикала, а познато је да они доводе до обољења ока, артритиса и настанка карцинома.

Од минерала у највећој мјери посједује гвожђе, калцијум, калијум и фосфор. Калијум регулише крвни притисак и срчани рад, док биофлавоноиди и каротеноиди из ацероле одржавају нормалне вредности холестерола. Фолна киселина помаже у стварању нових ћелија и штити ембрион од болести, због чега се препоручује током трудноће.Тропска вишња је природни лијек за главобољу, јер против болова постиже исти ефекат као аспирин и ибупрофен. Помаже и код грознице и упале грла, желудачних тегоба, затвора и дијареје.

РЕГУЛИШЕ ШЕЋЕР У КРВИ, СПРЈЕЧАВА РАСТ ТУМОРА

Медицинска истраживања су потврдила да ацерола регулише ниво шећера у крви, смањује раст туморских ћелија и из здравих ћелија уклања штетне радикале. Помаже код различитих вирусних инфекција, убрзава и зацјељивање рана.

Међутим, код појединих особа може да изазове и алергијске реакције, поготово ако су осјетљиве на састојак латекс. Зато, уколико сте склони алергијама, прије конзумирања ове воћке и њених прерађевина требало би да консултујете љекара.