latinica  ћирилица
02/04/2016 |  11:58 | Аутор: РТРС

Шта се дешава у вашем тијелу када гладујете? (ВИДЕО)

Одавно је познато да прескакање оброка није препоручљиво за особе које воде рачуна о свом здрављу.
Храна - Фото: Facebook
ХранаФото: Facebook

Међутим, шта се дешава када човјек потпуно престане да узима храну?

Видео "Asap Science" објашњава кроз које фазе пролази организам у том случају.

У првих шест сати, све нормално функционише. Ваше тијело почиње да разлаже гликоген – залихе “енергије“ – на глукозу, коју ћелије користе као гориво. Око 25 одсто енергије добијене овим путем користи искључиво мозак, док остатак одлази на мишиће и црвена крвна зрнца.

Међутим, послије шест сати гладовања, овај процес се обуставља, пошто се залихе гликогена празне. У овој фази, тијело улази у процес кетозе, јер тијело мора да разлаже маст, како би дошло до енергије. Масноће се разлажу на масне киселине које мозак не може да искористи директно, па сигнализира тијелу да их даље разложи на кетоне. Само 75 одсто енергије потребне за рад мозга може да потиче од кетона, што значи да без глукозе, имате слабије когнитивне функције.

Важно је знати да не морате гладовати, како бисте ушли у стање кетозе. Многи људи пролазе кроз ову фазу ако су на исхрани сиромашној угљеним хидратима или се баве интензивном физичком активношћу која троши све угљене хидрате добијене кроз храну.

Послије 72 сата гладовања, нећете се осјећати само уморно и безвољно, него ће мозак почети да разлажи и мишиће у вашем тијелу. Протеини се разлажу на аминокиселине које се могу претворити у глукозу.

Код жена које дуго гладују, често се гаси и менструални циклус, јер тијело покушава да штеди енергију. Смањује се густина костију и губи се сексуални либидо.

Послије недјељу или двије гладовања, имуни систем је толико измучен недостатком витамина и минерала, да многи умру због болести. У супротном, тијело наставља да троши само себе, док не преостане ништа од глукозе, масти и мишића и човјек који гладује углавном умире од срчаног удара. То је и најчешћи начин на који умиру особе обољеле од анорексије.

Гладовање може довести до смрти већ послије 20 дана, али су забиљежени случајеви преживљавања и до 70 дана без хране. Шансе за преживљавање у великој мјери зависе од хидрираности, али и масних наслага.

(Huffington Post)