latinica  ћирилица
31/03/2016 |  14:01 | Аутор: novosti.rs

Урма - воће Богова је лијек за све

Најважнија намирница у исхрани арапског свијета је урма или датула. Толико је важна, да је зову "хљеб пустиње", а у древној Грчкој је позната и као "воће богова". Расте у пустињским оазама, на женским палмама, у огромним гроздовима.
Урме (Фото: Shutterstock) -
Урме (Фото: Shutterstock)

Једина је биљка у Сахари, која човјеку може да помогне да преживи. Палме цвјетају у марту, када се врши опрашивање неопходно за стварање плодова. Пренос поленовог праха са мушких палми у женске цвјетове обављају специјално обучене особе и то је једини начин опрашивања.

У здравственом и нутритивном смислу, урме сматрају најздравијим воћем на планети. Лако се варе, а дуго чувају ситост. Права су ризница витамина, одличне за дјецу и одрасле. Богат су извор природних влакана, који су неопходни за добар рад цријева. Природни шећер који урме посједују у завидним количинама, савршена је алтернатива обичном шећеру. Ово воће је и изузетно дјелотворно у лијечењу анемија, хипертензије, холестерола и других болести, чак и рака.

Анемичне особе би требало да их једу што више, јер су одличан извор гвожђа, посебно се препоручују дјеци у пубертету и трудницама. Осим тога, снижавају холестерол и јачају срце. Лијек се прави тако што се током ноћи урме са сјеменкама потопе у воду. Ујутру се коштице склоне, а меснати дио урме самеље у блендеру заједно са водом у којој су преноћиле. Узима се неколико пута током дана за јачање срца.

Одличне су и за вид, јер садрже лутеин и зеаксантин. Они су посебно важни за здравље мрежице и макуле ока, због чега их називају "витамини за очи". Ова два састојка могу спрухечити оштећење макуле, које се јавља у старости.

Заустављају и дијареју, јер су богате калијумом. Редовним конзумирањем регулишу рад црухева. Помажу да се храна брже и лакше свари, а вишак што прије избаци из организма. Лаксатив од урми за стимулисање лијењих цријева спрема се тако што се увече у хладну воду потопи неколико плодова. Током ноћи пуштају сок, који се ујутру попије на празан стомак.

Када се једу у умјереној количини, брзо засите, тако да су добре за мршављење. Али, ако се претјерује, брзо долази до гојазности јер килограм овог воћа садржи готово 3.000 калорија.

ПОМАЖЕ ТРУДНИЦАМА И ПОРОДИЉАМА
Труднице које мјесец дана прије порођаја редовно једу урме, имају мање болове приликом порођаја и мање крваре, доказали су научници у истраживање на Универзитету за науку и технологију у Јордану. Осим тога, породиљама помажу да произведу довољно млијека за бебу и поправљају расположење, тако да спречавају постпорођајну депресију.