latinica  ћирилица
30/03/2016 |  18:13 | Аутор: РТС

Аустралија освојена, а не колонизована

Универзитет Новог Јужног Велса одбацио је тврдње да покушава да ревидира колонијалну историју тиме што су у уџбеницима ријечи "насељена" и "откривена" замијењене са "освојена".

У Водичу за домородачку терминологију поменутог универзитета истиче се да је на Аустралију извршена инвазија, да је окупирана и колонизована.

- У водичу се капетан Џејмс Кук описује као први Енглез који је мапирао источну обалу континент, а не, како је раније био случај, да је открио Аустралију. Таква дефиниција је пригоднија - објаснио је портпарол универзитета за Би-Би-Си.

Капетан Кук је источну обалу Аустралије прогласио британском 1770. године, што је 160 година након првог мапирања и истраживања које су спровели Холанђани.

На континенту је већ живјело више од 250 абориџинских племена, свако са својим језиком, обичајима и територијом.

Од британског искрцавања почео је процес отимања земље најчешће спровођен тако што су Абориџинима оспоравана права на својину, држављанство и једнак статус.

Аутори уџбеника објашњавају да сви учесници академског програма умногоме зависе од језика и израза које користе и да је због тога важно обратити пажњу на термине.

Даље се наводи да је пожељно користити израз "домородачки народ Аустралије" или "абориџински народи" умјесто "Абориџини". Осим тога, не савјетује се коришћење ријечи, попут "примитивни", "једноставни" и "преисторијски" приликом објашњавања културе и обичаја.

Објашњава се и да не треба користити термин "номадски" јер имплицира да домодачки народ није био трајно настањен, што су енглески дошљаци испрва искористили (доктрина terra nullius) да би оправдали окупацију земље.