latinica  ћирилица
29/03/2016 |  08:43 ⇒ 08:50 | Аутор: Агенције

Зашто имамо утисак да вријеме лети?

Истраживања показују да најбрже прођу 40. године живота, а најспорије дјетињство и рана младост...
Зашто имамо утисак да вријеме лети (фото: Shutterstock) -
Зашто имамо утисак да вријеме лети (фото: Shutterstock)

Чини вам се да нисте ни трепнули, а радна недјеља је већ прошла. Стиже прољеће, а имате утисак да сте се недавно вратили са мора. Ближи вам се рођендан, а једино о чему размишљате је како је могуће да већ дувате 40 свјећица. А, онда сретнете дијете даљег рођака и гледате га као да је ванземаљац, јер пред собом видите тинејџера који је у "вашој глави" јуче рођен. У једном тренутку, у невјерици примјећујете да вријеме заиста лети...

Вријеме пролази као и увијек, али научно је доказано да што смо старији, имамо утисак да лети. Још 1890. године психолог Вилијам Џејмс је објаснио да, како старимо, вријеме се убрзава јер у одраслом добу мање има догађаја за памћење. У дјетињству се много тога дешава по први пут, од поласка у школу, преко пољупца, до путовања, што чини да вријеме пролази спорије. С друге стране, због мањка нових искустава у зрелијем добу стиче се утисак да се дани и недјеље "спајају" и да се нисмо ни окренули, а већ је стигао нови Божић. У студији из 60-их година прошлог вијека, тек пунољетни испитаници описивали су вријеме као миран океан без покрета, док су га они који у осмој деценији поредили са брзим возом.

Додатни одговор на питање зашто нам вријеме лети кад одрастемо, пружа студија Универзитета у Минхену из 2005. године. Сви испитаници, без обзира на старост, а имали су од 14 до 94 године, вјеровали су да вријеме изражено мањим интервалима, попут недјеље или мјесеца, брзо пролази. Али, када су испитаницима поставили питање колико вам је брзо протекла претходна деценија, научници су примијетили да је са старошћу израженији утисак да вријеме лети. Најјачи је у 50. години, што значи да нам најбрже пролете четрдесете. Ако је за утјеху, утисак протока времена послије тога не расте и остаје непромијењен до краја живота. Такође, испитаници од 20 до 59 године су најчешће употребљавали фразу притисак времена, што се објашњава мноштвом захтјева које људима у тим годинама живот свакодневно испоручује. У том смислу, не иде нам на руку живот у 21. вијеку који пред нас поставља мноштво захтјева.

Психолози имају објашњење и за наизглед парадоксалну појаву да "година прође, а дан никад". Приликом монотоних и веома познатих свакодневних активности, попут чекања у редовима или путовања на посао, вријеме се развуче јер нам се ништа не дешава, а мозак нема никаквих информација које би требало да свари. Зато, на квалитетно проведеним одморима и путовањима вријеме пролази знатно спорије, јер доживљавамо нова искуства.

И управо је у томе трик. Вријеме заиста можемо успорити и то тако што ћемо обраћати пажњу на оно што нам се догађа и примјећивати ствари око себе. Другим ријечима, потребно је да усвојимо филозофију живота сада и овдје. Да не дозволимо да нам дани пролазе у рутини. И да искључимо аутопилот и почнемо да управљамо својим животом.