latinica  ћирилица
28/03/2016 |  21:36 | Аутор: Вечерње новости

Шта откривају испуцале усне?

Најчешће се испуцале усне јављају због вјетра, хладног ваздуха, али и због неадекватног уноса воде и ружне навике лизања усана. Али то може да буде и сигнал неких других поремећаја у тијелу.
Балзам за усне - Фото: РТРС
Балзам за уснеФото: РТРС

Испуцале усне могу много тога да открију о здравственом стању, нарочито ако их редовно његујете, а тегобе не пролазе. Најчешће се испуцале усне јављају због вјетра, хладног ваздуха, али и због неадекватног уноса воде и ружне навике лизања усана. Али то може да буде и сигнал неких других поремећаја у тијелу.

Мањак потребних витамина

Мањак витамина Б2 и Б3 може да изазове сувоћу и пуцање усана. Адекватан унос витамина је неопходан за правилно функционисање организма. Витамин Б2 је одговоран за правилан рад метаболизма, регулацију нивоа аминокиселина у крви и функционисање свих ћелија у тијелу. Мањак витамина Б3 може да узрокује дерматитис, дијареју и менталне проблеме. Мањак витамина примјећује се на уснама, језику па чак и на подручју зубног меса. Ако су вам усне често суве и пуцају, свакако размислите о узимању суплемената витамина Б3.

Недовољан унос воде

Мањак уноса воде узрокује дехидрацију. Један од првих симптома мањка воде у тијелу је сувоћа и пуцање усана. Досадашња истраживања су показала да мањак воде повећава ризик од настанка болести десни, накупљања плака и каријеса. Препоручена дневна количина воде је осам чаша, али и више ако редовно вјежбате и појачано се знојите.

Алергије

Ако сте примијетили сувоћу и пуцање усана након наношења ружева, балзама или сјаја, могуће је да сте алергични на неке од супстанци у саставу производа. Алергије на те материје узрокују свраб на подручју усана, иритацију и пуцање. Нека храна такође, може да произведе пуцање усана. Када откријете на шта сте све алергични, избјегавајте те производе и посавјетујте се са љекаром око узимања одговарајуће терапије помоћу које ћете ублажити алергијске реакције.

Реакција на неке лијекове

Лијекови могу да узрокују низ нежељених нуспојава, а једна од њих је пуцање усана. Лијекови за хипотиреозу и регулацију крвног притиска врло често узрокују пуцање усана.

Претјеран унос витамина А

Превише витамина никада није добро. Превише витамина А може да изазове сувоћу усана, пуцање, гуљење и крварење.

Хронична упала

Ако постоји хронично запаљење, или тиха упала у тијелу јављаће се промјене на угловима усана, пуцање и појачано лучење пљувачке. Особе са осјетљивом кожом склоније су настанку упале на подручју усана.