latinica  ћирилица
23/03/2016 |  14:50 | Аутор: vecernjenovosti

Смијте се и свијет ће се смијати са вама!

Сам чин насмијаног лица узрокује позитивне осјећаје док намрштено лице изазива лоше осјећаје. Разлог томе је грчење мишића лица које утиче на проток крви у мозгу.
Осмијех - Фото: Screenshot
ОсмијехФото: Screenshot

Спроведена истраживања у протеклих тридесет година показала су да ток информације израза лица према мозгу функционише и обратно. Држање одређеног израза лица само десет секунди производи с тим повезано емоционално стање. Дакле, сам чин насмијаног лица узрокује позитивне осјећаје док намрштено лице изазива лоше осјећаје. Разлог томе је грчење мишића лица које утиче на проток крви у мозгу.

На примјер, намрштено лице повећава температуру у мозгу што узрокује ослобађање више неуротрансмитера који утичу на расположење, па кад је особа љута често кажемо да је "усијане главе". Исто тако, смијање је повезано с нижим температурама чела што нам дословно помаже да будемо "кул".

Осмијех ствара позитивне неуронске путеве. Чудо, наш мозак прима исту поруку независно да ли је наш осмијех прави или лажни. Наш мозак чим прими поруку "осмијеха", ослобађа ендорфине среће, који подижу расположење по цијелом тијелу. Лажни осмијеси који се држе довољно дуго такође постају стварни у смислу њиховог учинка, посебно на наше емоције и тијело. Такође, постоје секундарне користи смијања, а то су осјећај веће опуштености, мира и већа јасноћа приликом размишљања.

За тест, испробајте сљедећу вјежбу (док вас нико не гледа):

* Док су ваше очи отворене, направите велики лажни осмијех. Није битно да ли ће вам се видети зуби или не. Само обратите пажњу на свој осмијех и фокусирајте се на подручје око уста и примијетите кад се тај дио почиње "осјећати срећно". Омогућите овој сензацији да се прошири на очи и примијетите како се цијело лице опушта и како се ваше расположење диже.

* Тада се фокусирајте на дах. Држећи и даље свој осмијех, дубоко дишите кроз нос и издишите кроз уста. Једноставно допустите осјећају осмијеха да протече кроз ваше тијело тамо гдје вам је највише потребно опуштање.

* Ако желите појачати учинак, смијте се гласно како би повећали излучивање ендорфина.

* Када се смијемо, узимамо шест пута више кисеоника него током нормалног разговора. Осим што ефектује опуштањем снижавањем крвног притиска и срчаног ритма, смијех такође дјелује као аналгетик - смањује мишићну напетост. Смијех је заиста најбољи лијек.

1872.године Чарлс Дарвин је био један од првих који је примијетио да физичко изражавање емоција може утицати на осјећаје. Психолог Вилијам Џејмс је направио корак даље тврдећи да ако особа физички не изражава емоције, тада емоције није осјетила у потпуности.

Међутим, научник Јудит Гроб са универзитета у Гронингену, утврдила је да се потиснуте емоције могу рефлектовати у друге сегменте особе. Направила је неколико истраживања у којима су у двије групе испитаници гледали грозне слике. Испитаници једне групе су за то вријеме гледања слика морали у устима држати оловку како би зауставили стварање било каквих емоционалних израза лица, док друга група није имала ограничења. Група која није била у могућности изразити лице, пријавила је осјећај мањег гађења од групе којој је било допуштено емоционално изражавање лица. Међутим, испитаници групе која је потиснула емоције, искусили су посљедице. На примјер, они су имали пуно лошије резултате у задацима меморије од испитаника неограниченог изражавања лица. Такође, у задацима игре ријечи, имали су пуно више асоцијација с негативним конотацијама и били су склони више негативном погледу на свијет. Јудит Гроб је закључила да када особа није у могућности изразити своје емоције кроз изразе лица, те емоције ће тражити друге канале кроз које ће се изразити.

Дакле, као што су и многа друга истраживања потврдила, људи несвјесно читају емоције на лицима других и узвраћају у складу с тим. Стога, не би ли свијет био сунчаније мјесто кад би сви уложити више труда у насмијаност и осјећај пријатности? Шта би се догодило кад бисте сваки дан започели с осмијехом, чак и прије него што отворите очи? Шта када би дан попунили са стварима које волимо радити? Шта кад би на послу пронашли нешто добро и забавно или занимљиво чак и у најтежим задацима? Шта кад би сваку негативну мисао замијенили с позитивном? Не би ли природно били јачи и пуно лакше дисали? Ту не би требало дуго чекати да се цијело наше тијело почне смијати с нама.

Позитивни осјећаји су толико заразни да људи желе проводити више времена с позитивним људима. Насмијани људи подижу свима расположење. Такав оптимистичан невербални однос је неодољив и ствара сарадњу, креативност и подршку. Стога потпуно је тачно – смијте се и цијели свијет ће се смијати с вама.