latinica  ћирилица
21/03/2016 |  21:11 | Аутор: Агенције

Добијаће 3.000 долара недјељно за пушење марихуане

Национални институт за злоупотребу дрога у Америци је наручио да Амерички национални истраживачки центар спроведе детаљно истраживање како марихуана утиче на људско тијело.
Канабис - Фото: АП
КанабисФото: АП

У том истраживању ће учествовати око 300 људи у наредних шест мјесеци, а сваки од њих ће недјељно добијати по 3.000 долара за учешће то јесте добијаће новац за пушење марихуане.

Експеримент ће се вршити у седам различитих институција широм Америке, а он има за циљ да утврди да ли канабис може да се користи за смањење стреса и поремећаја које он изазива, док истовремено омогућава људима да нормално живе и функционишу.

"Ово је прво, веома обећавајуће истраживање, које ће коначно дати одговор да ли су особе које конзумирају “траву“ заиста лијењи. Веома је узбудљиво, јер би резултати истраживања могли да доведу до легализације марихуане у многим земљама – истакао је вођа истраживања, Мајкл Грегори.

Учесници ће шест мјесеци провести у институцијама гдје ће обављати различите послове, од чишћења до гледања телевизије, а све вријеме ће их процјењивати стручно медицинско особље.