latinica  ћирилица
21/03/2016 |  17:29 ⇒ 17:36 | Аутор: vecernjenovosti

Грицкај јабуку, утиче благотворно

Сто грама јабуке садржи само 58 калорија и 2 г влакана која подстичу транзит хране и стварају осјећај ситости, због чега се ова намирница препоручује у дијетама.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Ако стално имате потребу да нешто грицкате, једите јабуку, поручују јапански истраживачи. Пријатног укуса, хрскава и сочна, ова хранљива и љековита воћка благотворно утиче на здравље и линију.

Сто грама јабуке садржи само 58 калорија и 2 г влакана која подстичу транзит хране и стварају осјећај ситости, због чега се ова намирница препоручује у дијетама. Богата је витаминима А и Ц, садржи и витамине Б1, Б2, Б6 и Б9.

Што се минерала тиче, обилује калцијумом и калијумом, а садржи и натријум, гвожђе, магнезијум, фосфор и манган. Захваљујући антиоксидансу кверцетину, превентивно дјелује на рак плућа. Истраживачи из Земље излазећег сунца тврде да људи који редовно једу јабуке мање болују од кардиоваскуларних болести јер кверцетин, такође, спрјечава сакупљање штетних материја у крви и зачепљење крвних судова, па самим тим смањује ризик за појаву тромбозе и атеросклерозе.

Јабука подстиче и регулише варење, стабилизује цријевну флору, помаже код пролива или затвора. Захваљујући калијуму, подстиче излучивање сувишне течности из организма, а присуство калцијума и фосфора омогућава изградњу костију и зуба. Спорим жвакањем јабуке чисте се зуби и уништавају штетне бактерије у усној дупљи.