latinica  ћирилица
19/03/2016 |  21:19 ⇒ 21:23 | Аутор: Агенције

Десет савјета за најлакше мршављење икада

Откријте како да смршате без много одрицања и своје тијело доведете у савршену форму до љета.
Техника вјежбања (Фото: Thinkstock) -
Техника вјежбања (Фото: Thinkstock)

Напарвите селфи

Прављење селфија је паметна ствар. Сликање свог тијела једном недјељно може вам помоћи у смањењу процента масти у тијелу за 2,6 процената, наводи се у недавној студији проведеној у Шпанији. Аутори студије су открили да гледање сопственог струка из недјеље у недјељу помаже у повећању свијести о здравом начину исхране и вјежбања, пише Менс Хеалтх Србија.

Кардио интервали

Не морате да тренирате више, већ паметније. Људи који су радили високоинтензиван тренинг снаге у периоду од осам мјесеци скинули су три центиметра масних наслага више са стомака у односу на људе који су у истом времену вјежбали на траци за трчање. Истраживања су показала да интервални тренинг поспијешује тијело да троши додатне калорије и то у много дужем периоду послије изласка из теретане.

Ужина, па куповина

Прије него што одете у продавницу, поједите јабуку. Студија са Универзитета Корнел открила је да људи који једу воће прије одласка у куповину, купују 28 процената мање намирница и у већим процентима избјегавају брзу храну. Такође, конзумација здравих ужина подсвесно на позитиван начин утиче на то које ћемо намирнице куповати.

Играјте тетрис

Играње ове игре смањује пожуду за храном, наводи се у извјештају магазина Аддицтиве Бехавиоурс. Људи који су играли тетрис свега три минута смањили су проценат жеље за храном за читавих 20 процената. Играње друштвених игара поправља когнитивну концентрацију која одвраћа пажњу од хране.

Пратите свој напредак

Редовно мјерење може помоћи у скидању килограма, наводи се у истраживању магазина "Journal of Obesity". Подаци су показали да гојазни људи који се редовно мјере могу да изгубе и до 5,7 килограма годишње, за разлику од оних који се ријетко или уопште не мјере.

Редовне шетње

Уколико не тренирате у теретани, умјерена тридесетоминутна свакодневна шетња ће вам помоћи да изгубите 4 центиметра са струка у периоду од 12 недјеља. То је величина једног конфекцијског броја, без превише зноја.

Бадеми

Најгора опција за ублаживања поподневне глади је конзумација слаткиша. Много боље је да грицкате бадеме.

Спорије жваћите

Спорије жвакање хране ће вас учинити виткијим, наводи се у једној јапанској студији. Дуже жвакање даје нашем мозгу више времена да региструје на чињеницу да смо сити. Поред тога, када једемо спорије наш крвни притисак расте у много контролисанијем ритму, за разлику од брзог раста када брзо једемо. Тако ћете боље регулисати ваш апетит током дана.

Редовно спавајте

Спавање је од пресудног значаја за регулисање апетита. Научници су открили да мањак сна доводи до пораста производње хормона грелина, који контролише апетит који утиче на то да мање једемо, али и смањује ниво хормона лептина који шаље сигнал нашем тијелу да смо сити.

Дани за варење

Ако вам је тешко да се придржавате дијете, одредите један дан у недјељи када ћете се наградити. Истраживања су показала да је “варање“ једном недјељно веома корисно, јер нас мотивише да се држимо свог прописаног плана исхране. Повремено чашћавање нам помаже да више уживамо и лакше спроведемо зацртане циљеве.