latinica  ћирилица
16/03/2016 |  20:17 | Аутор: Вечерње новости

Жене подложније шлогу

Представнице љепшег пола су подложније шлогу него мушкарци, нарочито ако су им и мајке, баке или сестре имале мождани удар.
(Фото: Thinkstock) -
(Фото: Thinkstock)

Ово тврде њемачки стручњаци послије испитивања чак 91.000 пацијената, који су доживјели мождани удар.

Утврдили су да код жена породична анамнеза по женској линији има важнију улогу, јер су први мождани удар пацијенткиње доживјеле у приближно истим годинама као њихове мајке, баке, сестре, али не кад и њихови очеви или браћа. Зато је историја болести најближих женских рођака значајна и у превентивном смислу, јер показује колики је ризик од можданог удара.

Такође, код 4/5 пацијената шлог је узрокован зачепљењем крвног суда због тромба, али могу да га изазову и акутне респираторне и уринарне инфекције. То су установили британски научници послије петогодишњег истраживања у лондонској Краљевској болници, након испитивања 55.000 пацијената са шлогом.

- Стопа можданог удара је највећа у прва три дана послије инфекције, без обзира на то која је у питању. Ипак, занимљиво је да шлог не узрокује инфекција која је посљедица грипа, тетанус или вакцине против менингокока - тврди др Лиам Смит, вођа истраживачког тима.