latinica  ћирилица
14/03/2016 |  18:07 ⇒ 18:13 | Аутор: Jutarnji list

Отјерали Србе и Хрвате, сада их моле да се јаве

Јапанска национална телевизија НХК у потрази је за Хрватима и Србима који су се лани јавили на оглас села Мишима које је нудило повољне услове за досељенике.
(Фото:twitter) -
(Фото:twitter)

У огласу је стајало да ће платити сваком ко се досели на њихово острво на југу Јапана.

Они су покушали да намаме досељенике нудећи им теле или 500.000 јена (око 3.600 евра), уз 100.000 јена за трошкове пресељења. Једино ограничење биле су године: глава домацћинства мора имати 55 или мање година.

Од оних који су се тада јавили на оглас 90 одсто били су Хрвати, Срби и Бразилци, али због заштите личних података локалне власти острва Мишима не желе медијима да открију имена појединаца који су тада пожељели да дођу да живе у Јапан.

Јутарњем листу обратио се новинар јапанске националне телевизијске куцће Масааки Томинага, који је у потрази за Хрватима који су се тада јавили на споменути оглас.

Он тражи Хрвате који су се у прољеће 2015. године одазвали на споменути оглас, наводи овај лист.

“Намјера нам је да направимо репортажу са тим људима, да чујемо њихову причу. Желимо да знамо зашто су дошли на идеју да почну нови живот на тако далеком јапанском острву“, каже новинар Томинага.

Телевизијска кућа за коју ради је, каже, и у потрази за људима који су се јавили на оглас, а долазе из Србије и Бразила. Репортажу о њима јапанска национална телевизија жели да направи за информативну емисију "Господине Токоро, слушајте", чији је водитељ познати јапански комичар Георге Токоро.

Како је рекао Томинага за Јутарњи лист, јапанске власти размишљају о промјени закона, а каже и да су тренутно међу ријетким земљама које размишљају о могућности отварања граница мигрантима.

Иначе, насеље Мишима простире се на три острва, а дошљацима су се у том огласу нудиле трособне кућ́е са изузетно малом мјесечном станарином. Пријаве из иностранства биле су наиме одбијене јер су јапански закони стриктни што се тиче досељеника, па је и састав становника врло хомоген, односно 98,5 одсто су Јапанци.

Циљ огласа био је да се на њега јаве Јапанци, али како је он почео да се шири интернетом пријаве су почеле да стижу из цијелог свијета, а највише их је било из Хрватске, Србије и Бразила.

Начелник општине Мишима медијима није желио да каже ни колико се тачно људи јавило, а камоли да открије имена појединаца који су се јавили.

“Људима није јасно да живот овдје није једноставан. Ово је мало село. Нема болнице и није лако пронаћ́и посао“, објаснио је новинарима Јапан тајмса начелник Мишиме, који је овим потезом покушао да оживи село са само 372 становника на сва три острва.

Дошљацима је тада нудио плаћ́ени пут, а након доласка добили би и теле, ког су могли да се одрекну у замјену за поменути износ. Проблем је и то што на острво пристаје трајект само три пута недјељно.

“Ипак, ово је мјесто идеално за миран живот и уживање“, објаснио је тада начелник и додао: Прихватамо само пријаве озбиљно заинтересованих кандидата. Ово је добра прилика за оне који су овдје рођени, познају предио и вољни су да допринесу локалној заједници.

Како је навео Јутарњи лист, овај новинар је оставио и свој мејл како би му се јавили сви који су били заинтересовани за живот на острву како би учествовали у репортажи.