latinica  ћирилица
13/03/2016 |  14:20 | Аутор: Агенције

Седам здравих ствари које бацамо јер мислимо да нису за јело

Поједине дјелове воћа и поврћа при чишћењу бацамо. Иако у већини случајева нећемо погријешити, постоји неколико примјера гдје је оно што 99 одсто људи баца итекако вриједно. Провјерите да ли и ви чините неку од ових грешака...
Воће - Фото: РТРС
ВоћеФото: РТРС

Сјеменке диње

Ове сјеменке су обично прва ствар коју бацамо кад отворимо дињу, али оне су пуне протеина, влакана, витамина Е и магнезијума. Да би биле укусније, испеците их у рерни и прелијте маслиновим уљем.

Кора лука

Овај хрскави омотач богат је кверцетином, састојком који снижава крвни притисак и помаже у одржавању имунитета. Кору можете да искористите тако што ћете је убацити у гулаш или вариво, а затим је извадити прије сервирања.

Кора лубенице

Кора лубенице богата је аминокиселином цитрулином, која може да побољша ваш крвоток. Убаците кору у чврсти, квалитетнији блендер, заједно с меснатим, црвеним дијелом који иначе једете, јагодама, и мало сока од поморанџе. Добићете освјежавајући смути.

Листови броколија

Ови меснати листови су троструки добитак, будући да су богати витамином А, витамином Ц и калцијумом. Насјецкајте их и убаците у тигањ с другим поврћем и остатком броколија.

Врх целера

Вјеровали или не, ово лишће је изузетно укусно и пуно магнезијума, који помаже у изградњи мишића, затим калцијума који ће вам ојачати кости, и витамина Ц. Припремите га као било које лиснато поврће, тј. додајте у пилећу супу или супу од поврћа.

Поморанџина кора

Већ знате да одлично мирише, али вероватно нисте знали да је осим тога богата влакнима која ће благотворно деловати на ваш дигестивни тракт, али и витамином Ц које ће вам подићи имунитет. Најфинија ће бити ако је нарендате по пилетини или риби.

Стабљика блитве

Ако налетите на блитву која има љубичасто-црвене стабљике, знајте да су богате каротеноидима који дјелују као антиоксиданси који су прави борци против болести. Такође су пуне витамина К, важног састојка који ће очувати здравље костију. Како би ваше непце уживало, динстајте стабљике с печуркама и луком, и уживајте у укусном прилогу, препоручује “Њујорк пост“.