latinica  ћирилица
10/03/2016 |  13:05 | Аутор: sputniknews.com

Вјеран као пингвин

Пингвин којем је 71–годишњи Бразилац спасио живот из захвалности му се враћа сваке године.
Пингвини (Фото: nationalgeographic.com) -
Пингвини (Фото: nationalgeographic.com)

Жуан Переира де Соуза из Рио де Жанеира 2011. године пронашао је на обали мора пингвина који је био на самрти. Исцрпљена птица није могла да се креће, док су њена пераја била исфлекана нафтом.

Бразилац је однио пингвина кући, окупао га и нахранио. Након тога, чим се птица - назвали су је Димдин - опоравила, Переира де Соуза је желио да је врати у природу, али је она остала да живи са својим спасиоцем још 11 мјесеци. Након зарастања пераја пингвин је нестао и кроз неколико мјесеци се поново вратио своме спасиоцу.

Сваке године у јуну пингвин долази своме пријатељу и живи са њим до фебруара. Према ријечима Жуана, пингвин је сваке године све умиљатији и срећнији приликом поновног сусрета.

Биолог који је узео интервју од Переире де Соузе за телевизију "Глобо" навео је да Жуан сматра Димдина дијелом своје породице. Пингвин при сваком сусрету са Жуаном маше репом и пишти од среће. Бразилац каже да он и Димдин имају посебан однос, чим оставља хиљаде других пингвина и долази код њега на дуги временски рок.

- Волим пингвине као своје дијете и сматрам да пингвини воле мене - рекао је он у интервјуу.

Наводно, пингвин одлази од Жуана у мјесто сталног боравка осталих припадника те врсте - на обалу Патагоније (Аргентина). Магелански пингвини живе 25 година и познати су по вјерности - они остају са једним партнером до краја живота.