latinica  ћирилица
10/03/2016 |  08:19 ⇒ 08:46 | Аутор: Агенције

Израелски шпијуни заглибили у њемачком блату

Градић на сјеверу Њемачке испоставио је рачун израелској влади у износу од 1.263 евра, јер је њихова шлеп-служба морала извлачити израелске шпијуне, који су се заглавили на блатњавом пољу у близини града.
Заглављени ираелски шпијуни -
Заглављени ираелски шпијуни

Иначе, агенти Мосада су познати по својим изразитим способностима извлачења из сваке ситуације, али по свему судећи блатњаво њемачко поље било је сувише велики изазов за њих, пише Локал.

Испостаљен рачун

Све се десило у близини њемачког градића Кварнбек, када су два припадника израелске агенције изазвала пажњу мјештана након што су се заглавила у блату у локалном пољу. И све би ово било заташкано да су они пристали платити услуге извлачења, што је разљутило и самог градоначелника овог градића.

"Да су отишли у своју амбасаду и рекли да су забрљали и узели паре да плате наше услуге, ништа од тога не би било.Међутим, они су превидјели да су нам направили трошак и сада смо им испоставили рачун", каже Клаус Лангер, градоначелник Кварнбека.

Агенте на тајном задатку прво је примијетила једна мјештанка, којој су од самог почетка били сумњиви. Наиме, они су вјероватно били на задатку праћења урањања њемачке подморнице у оближњу ријеку, а на упит мјештанке шта раде, одговорили су јој да посматрају ријеку како би одредили путању регате која треба да иде кроз овај крај. Међутим, ова жена, за коју мјештани кажу да има "уграђен детектор лажи", посумњала је у њихову причу.

"Забога, ко би још на оваквом терену и у уском ријечном кориту уопште организовао регату", рекла је она градоначелнику, а затим овај двојац пријавила полицији. По доласку полиције они су показали своје службене легитимације, као и дозволе за ношење оружја. Међутим, проблем је настао када су кренули јер су се заглавили у блату. Тада су им мјештани помогли да се извуку, након чега су они једноставно отишли, не плативши њихове услуге. Лангер каже да је због бахатости одлучио да рачун испостави израелској амбасади у Берлину, јер су морали анагажовати додатно људство за извлачење агената. Градоначелник каже да још није добио одговор из Амбасаде, мада га је послао прије седам дана.

Иначе, цијели инцидент у градићу од 1.800 људи изазвао је праву дискусију међу мјештанима, јер се многи питају како је могуће да наоружани агенти тек тако шетају сувереном државом каква је Њемачка.

"Занимљиво, али цијела ствар је подијелила град. Једни уопште не желе да се баве овим питањем, док други желе да знају како је могуће да страни агенти тек тако долазе на наше посједе. Заправо, цијели инцидент је прилично чудан и видјећемо какав ће исход бити", каже Лангер. Градоначленик је још додао да сигурно не би све ово објављивао у новинама да су агенти били поштени и платили извлачење из блата.