latinica  ћирилица
09/03/2016 |  08:46 | Аутор: Агенције

Бука утиче на учење и памћење дјеце

Бука више утиче на пажњу код дјеце него код одраслих и може довести до сметњи у учењу, резултат је најновијег истраживања Америчке асоцијације за развој науке.
Дјеца испред ТВ екрана... - Фото: The Telegraph
Дјеца испред ТВ екрана...Фото: The Telegraph

Бука ТВ апарата и других електронских уређаја лоше утиче на мозак дјеце и њихову способност учења, јер дјеца покушавају да региструју све што се око њих дешава и приликом мијешања звукова често заборављају научено.

Амерички истраживачи наводе да дјеца имају већу потребу за разумијевањем говора у свијету који их окружује, зато што уче језик слушајући друге, али у исто вријеме нису оспособљени да се носе с тим.

"Бука коју региструју дјеца у бучном окружењу није иста као оно што чују одрасли. Они покушавају да схвате све што их окружује, што може негативно утицати на способност учења и памћења", изјавио је доктор Лери Леболд.

Смањена способност учења у бучним окружењима није својствена само малој и дјеци предшколског узраста, већ и адолесцентима, наводе истраживачи.

Америчка асоцијација за развој науке препоручује родитељима да не остављају упаљен ТВ, радио или друге електронске апарате у просторијама у којима бораве дјеца, да говоре јасно и користе невербалну (фацијалну) експресију када комуницирају с дјецом.