latinica  ћирилица
09/03/2016 |  08:44 ⇒ 08:44 | Аутор: Б92

Пробиотик уз антибиотик, и седам дана послије упале

Бактеријске упале захтијевају употребу антибиотика, али они имају и нежељене ефекте. Употребом антибактеријских лијекова убрзава се разможавање патогених микроорганизама, што доводи до појаве озбиљних обољења.
Таблете - Фото: flickr.com
ТаблетеФото: flickr.com

Свака бактеријска упала плућа, синуса, уха или грла захтијева употребу антибиотика, некада чак и до 15 дана. Иако је њихова примјена тада неопходна, да би се уништили бактеријски узрочници, узимање антибиотика може да доведе и до појаве нежељених ефеката. Што је употреба антибиотика дужа, већа је могућност за појаву компликација.

Осим резистенције на одређену врсту антибиотика, токсичних ефеката и других компликација, антибиотици уништавају добре бактерије у цријевима. А добре бактерије имају огромну улогу у метаболизму цијелог организма, нутрицији и имунитету.

Доктор Александра Павловић, специјалиста интерне медицине гастроентерохепатолог и начелник Службе за ендоскопију у КБЦ "Др Драгиша Мишовић" у Београду, каже да антибиотици дјелују на "добре" бактерије цријевне флоре тако што ремете њихову равнотежу:

- Употребом антибиотика убрзава се разможавање патогених микроорганизама, што доводи до појаве озбиљних обољења, као што је псеудомембранозни колитис.

Узраст је, каже она, такође, веома важан за испољавање нежељених дејстава. Посебно су осјетљива новорођенчад због незрелости ензимског система јетре за метаболизам лијекова и незрелости бубрега за њихову елиминацију.

- У старијој животној доби имунитет је ослабљен, честе су придружене болести и ова популација је под највећим ризиком, објашњава др Павловић.

- Изузетно је важно да се антибиотици не узимају на своју руку, већ са строгим индикацијама и само ако их ординира љекар - напомиње др Павловић.

- Препорука је да се са узимањем антибиотика започне одмах и узимање пробиотика, и то једна капсула дневно док траје терапија, и још барем недјељу дана дуже због продуженог дејства антибиотика. Анализирајући резултате више од 60 студија, којима је било обухваћено готово 12.000 пацијената, калифорнијски научни тим је недавно дошао до закључка да се код особа лијечених антибиотицима због разних обољења, од запаљења уха до сепсе, у 42 одсто случајева мање јавља дијареја, уколико током терапије узимају и пробиотике.

Размак од два сата

Према речима др Александре Павловић, да би се ојачала одбрана у цријевима, пробиотик се пије послије капсуле антибиотика:

- Веома је важно направити размак од најмање два сата између узимања антибиотика и пробиотика јер ће у супротном антибиотик уништити и добре пробиотске бактерије.