latinica  ћирилица
07/03/2016 |  18:36 ⇒ 18:38 | Аутор: Агенције

Пет једноставних савјета како да једете здраво

Неправилна исхрана може довести до различитих здравствених проблема али и нежељеног дебљања.
Храна - Фото: РТРС
ХранаФото: РТРС

Портал Mic.com је издвојио истраживања стручњака и направио листу пет једноставних савјета како јести здраво:

1. Увијек се припремите унапријед

Убрзани темпо живота тјера нас да се окренемо брзој храни. Стога је веома важно унапријед припремити и понијети са собом храну коју ћемо конзумирати током дана, током паузе на послу или између дневних активности.

2. Једите поврће

Препоручљиво је половину сваког тањира прекрити различитим врстама поврћа. То не мора увијек бити салата већ и кухано поврће.

3. Једите пилетину и рибу

Унос протеина је од велике важности за правилну исхрану. Осим рибе и пилетине препоручује се и унос ораха, јаја и различитих врста сјеменки.

4. Смањите унос шећера

У просјеку, унос шећера чини 10 посто дневног уноса хране сваког човјека, показало је истраживање стручњака са Харварда. Ова количина шећера може бити опасна, иако је овај састојак присутан у бројним намирницама које купујемо. Зато је за здраву исхрану потребно избјегавати процесирану храну, умјесто чоколаде уносити какао, а умјесто воћног кекса и сличних производа уносити обично воће.

5. Узмите авокадо и бадеме

Авокадо је понајвише здрав за срце. Не садржи много шећера, а богат је витаминима. Бадеми, обични или печени, такође имају високу нутрициону вриједност.