latinica  ћирилица
06/03/2016 |  19:20 | Аутор: klix.ba

Четврто неуспјешно спуштање ракете (ВИДЕО)

Ракета компаније "SpaceX" поново није успjела да се успjешно спусти на плутајућу платформу, након што је у Земљину орбиту успjешно послала комуникациони сателит.
Спуштање ракете - Фото: Screenshot/YouTube
Спуштање ракетеФото: Screenshot/YouTube

"Falcon 9" је у петак увече у орбиту понио приватни сателит луксембуршке компаније СЕС који ће поспијешити телекомуникацију на азијском континенту. Поред тог задатка, "SpaceX" је планирао контролисано вертикално спуштање ракете на платформу на води.

Нажалост, мисија је била неуспјешна па је по четврти пут уништена ракета вриједна 55 милиона евра. Ипак, челник компаније "SpaceX" Илон Маск није превише забринут што је изразио својим званичним ставом путем Твитера.

"Нисам очекивао да ће ово успјети, али сљедећи лет има добре шансе", написао је јужноафрички бизнисмен, оснивач компанија "Tesla Motorsa", "PayPal" и "SpaceX".

Инжињери су изразили сумњу у успјешно слетање управо због чињенице да је ракета на путу у свемир у себи носила пет тона тежак сателит који је изискивао додатно трошење горива.

"SpaceX" је до сада извршио три покушаја вертикалног слетања на платформу на води. Сви су били неуспјешни због низа фактора, али компанија не одустаје од своје идеје ни након четвртог промашаја. Платформа представља олакшање у самом процесу због чињенице да ракета није ограничена у одабиру локације гдје ће бити спуштена, јер платформа може несметано путовати до идеалне тачке слијетања.

Креирање ракете која се може контролисано спустити на Земљу оправдава се великим уштедама јер ће се једна ракета моћи користити више пута. Овај концепт значи и ефикасније туристичко путовање у свемир.

"SpaceX" је до сада успјешно поставио више сателита у Земљину орбиту, а извршено је и неколико достава на Међународну свемирску станицу.