Која група намирница нас чини најситијим?
Аутори студије наводе да су током истраживања жељели да се концентришу искључиво на једно конкретно питање : какво дејство протеини имају на ситост?
Након подробне анализе података из неколико хиљада различитих истраживања, научници су се задржали на 5 главних студија. У сваком истраживању стручњаци су до података долазили истим путем – групи испитаника рекли би да неко вријеме гладује, а затим би им давали намирнице богате протеинима и биљежили како се осјећају током одређеног временског периода.
Резултати су показали да повећани унос протеина заиста продужава осјећај ситости у односу на остале намирнице, пише "Тајм".
Научници ће даље истраживати да ли биљни и животињски протеини имају исти утицај на осјећај ситости, као и да ли протеини у шејковима имају исто дејство на ситост као они који се уносе жвакањем.
Истраживање је објављено у магазину "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics".