latinica  ћирилица
05/03/2016 |  13:17 ⇒ 13:18 | Аутор: Агенције

Како да разликујете домаћа од "куповних" јаја? (ВИДЕО)

Тијесто и колачи направљени од домаћих јаја имају интензивнију жуту боју од производа за чију су израду кориштена јаја купљена у продавници. Боја жуманца итекако говори о поријеклу јаја и кокошке која га је снијела.
Јаја - Фото: РТРС
ЈајаФото: РТРС

Домаћа и куповна јаја садрже готово једнаку количину хранљивих материја, па се и једна и друга могу користити за све врсте кувања и печења.

Ипак, разлике се могу опазити голим оком. Што је боја жуманаца интензивнија, односно има тамнију наранџасту боју, то су веће шансе да су их снијеле кокошке којима је допуштено слободно кретање.

Конзумна јаја у продавницама обично се добијају од кокошки из масовног узгоја, од кокошки које читав живот проведу у претрпаним кавезима.

У слободном узгоју на мањим домаћинствима кокошке дају мање јаја, али једу више и имају већу слободу кретања, што утиче и на изглед јаја.

Ранија истраживања показала су да су јаја из слободног узгоја нешто тежа од конзумних јаја из продавница и да имају дебљу љуску што смањује могућност од уништавања током транспорта.

У видеу снимку можете да провјерите и друге начине препознавања јаја из слободног узгоја.