latinica  ћирилица
04/03/2016 |  20:37 | Аутор: Б92

Потврђена повезаност вируса зике са оштећењима глава беба

Вирус зика може да оштети ћелије ембриона због чега касније постоји могућност добијања тешког ошетећења мозга и лобање новорођених беба, показала је најновија лабораторијска студија у САД.
Зика вирус узрок микроцефалије - Фото: AP
Зика вирус узрок микроцефалијеФото: AP

Научници су изразили забринутост због индиција да труднице инфициране вирусом зика могу да роде бебу с микроцефалијом, аномалије раста лобање и мозга.

Раније студије су указивале на могућу везу вируса с том болешћу, а у новој студији се наводи да њихови резултати не представљају доказ да вирус зика изазива конкретно микроцефалију.

Свјетска здравствена организација оцијенила је данас да прва студија која је недавно објављења о повезаности вируса зике с неуролошким обољењем Гијен-Бареовим синдромом представља за сада најјачу потврду повезаности вируса с том болешћу.

Представник СЗО Брус Ејлворд додао је да су неопходна додатна истраживања да би се коначно потврдили резултати прве студије.

Студија је спроведена на основу података из Француске Полинезије гдје је била епидемија вируса зике од октобра 2013. до априла 2014. године.

Научници су открили да ријетки неуролошки поремећај, Гијен-Бареов синдром, може да настане усљед компликација разних вирусних инфекција, попут грипа, денге или вируса Западног Нила.

Гијен-Бареов синдром може да доведе до парализе екстремитета и погађа дисајне органе, али је наведено да је то веома ријетка болест и да је мала могућност да се добије ако се вирус зика на вријеме третира и не постоје други здравствени проблема код пацијента.

Колумбија с 42.700 инфицираних и Бразил с 1,5 милиона оболљлих највише су погођене вирусом зика.

Засад не постоји лијек нити вакцина против те болести. Лијече се симптоми инфекције који личе на грип с високом температуром, главобољом и осипом по тијелу. Први симптоми се појављују 12 дана послије уједа комарца који су основни преносиоци заразе.

Вирус идентификован 1947. године у шумама Уганде, досад је најраспрострањенији био на подручју Азије и Африке, гдје има највише комараца, али се до прошле године није сматрало да може да изазове озбиљније последице.