latinica  ћирилица
03/03/2016 |  11:22 | Аутор: Агенције

Почиње тестирање вакцине која уништава рак у завршној фази

У Великој Британији ће ускоро бити тестирана вакцина која уништава многе врсте рака у завршној фази.
Лабораторија (Фото: Thinkstock) -
Лабораторија (Фото: Thinkstock)

Тестирањем имунотерапије биће установљено да ли вакцина базирана на фрагментима кључног протеина рака ефикасно дјелује и стимулише имунитет организма да уништи нездраве ћелије.

Жена са раком грлића материце постала је једна од првих људи у Великој Британији на којој се тестира нова вакцина дизајнирана да стимулише имуни систем тела да уништава туморе.

Тридесетпедогодишњој Кели Потер рак је дијагностикован у јулу и речено јој је да је у посљедњој фази. Међутим, Кели је сада једна од 30 пацијената на којима се испробава третман лијечења имунотерапијом.

За све пацијенте са одмаклим туморима се вјерује да имају потенцијал да искористе имунотерапију, без обзира на врсту рака.

Портерова је примила прву ињекцију 9. фебруара и заказано јој је још седам прегледа.

“Иако сам имала одличан третман у болници 'Гај' гдје је рак стабилизован, он се већ проширио на јетру и плућа. Када ми је речено да могу да учествјујем у овом испитвању, била сам одушевљена“, рекла је Кели.

“Овим тестирањем померамо границе када је ријеч о потенцијалном третману рака“, нагласио је министар за природне науке, Џорџ Фримен.

Нучници Института за истраживање рака окупљају пацијенте обољеле од рака којима не помажу актуелне методе лечења. Два пацијента су већ добила вакцину у склопу експеримента који ће трајати двије године.

Имунотерапија привлачи велико интересовање у заједници која проучава рак. У фебруару су амерички експерти објавили да су видјели сјајне резултате приликом раних тестирања на пацијентима обољелих од леукемије.