latinica  ћирилица
29/02/2016 |  20:00 ⇒ 20:23 | Аутор: Вечерње новости

Црни бибер против кожног обољења

Пиперин, алкалоид који даје арому црном биберу, са његовим синтетичким дериватима подстиче пигментацију коже.
Црни бибер - Фото: Screenshot
Црни биберФото: Screenshot

Научници широм свијета већ дуго покушавају да развију метод стимулисања развоја меланоцита, ћелија епидерма које производе меланин, како би на тај начин спријечили појаву витилига. Овом неизљечивом кожном обољењу од кога болује један одсто свјетске популације, а које карактерише губитак пигмента на појединим дијеловима коже, могао би да доскочи црни бибер, истиче тим истраживача са лондонског Краљевског колеџа.

Наиме, стручњаци су у лабораторијским условима показали да пиперин, алкалоид који даје арому црном биберу, заједно са његовим синтетичким дериватима подстиче пигментацију коже обољелих. Овај састојак је посебно ефикасан у комбинацији са фототерапијом, гдје се примјењује ултраљубичасто зрачење. Утврђено је да након шест недјеља примјене пиперина и других састојака, чак и без фототерапије, кожа добија свијетлосмеђу боју.

Имајући на уму да је болест озбиљна, ово је од изузетне важности. Јер, уништавајући меланин, витилиго повећава ризик за појаву карцинома коже. Посебно ризичном групом сматрају се особе тамнијег тена код којих је болест присутна.