Како помоћу исхране доживјети стоту?
Аутор књиге Дан Буетнер проучавао је пет области, тзв. "плаве зоне" или поднебља у којима је забиљежен велики број случајева стогодишњака.
Оне очигледно "крију" сопствене мистерије у вези са оним што њихове становнике чини дуговјечним, а претпоставља се да је у питању управо начин исхране.
Ево које су намирнице карактеристичне за ова поднебља:
Икарија, Грчка: Кромпир, козје млеко, мед, махунарке, зелено поврће, лимун, фета сир, воће и мање количине рибе
Окинава, Јапан: Горка диња, тофу, бели лук, смеђи пиринач, зелени чај, шитаке печурке
Сардинија, Италија: Козје млеко, овчији сир, домаћи хлеб, јечам, коморач, боб, леблебије, парадајз, бадем, чај од чичка, вино
Лома Линда, Калифорнија: Тофу, авокадо, лосос, орашасти плодови, махунарке, зобена каша, интегрални хлеб, сојино млијеко
Костарика: Јаја, пиринач, махунарке, кукуруз, тиква, папаја, слатки кромпир, банане, брескве
Осим намирница које преовладавају на менију дуговечних људи, ту су и неки од савјета који се препоручују у књизи:
- Да бисте избјегли гојење, престаните да једете у трјенутку кад вам је стомак пун 80 одсто
- Најмањи оброк у току дана једите касно послијеподне или увече
- Једите углавном поврће, нарочито махунарке. Месо једите ријетко, у малим порцијама од око 100 грама. Особе "плавих зона" једу порције ове величине у просјеку само пет пута мјесечно
- Алкохол пијте умјерено, једну до двије чаше вина дневно