latinica  ћирилица
24/02/2016 |  15:48 | Аутор: Фокус

Двије реченице које не смијете да кажете свом љекару

Многи нису свијесни да својим поступцима и ријечима итекако могу да утичу на постављање правилне дијагнозе.

Провјерите које реченице никада не смијете да кажете докторима јер их тако можете навести на погрешан пут.

1. Гуглала сам симптоме и сигурна сам да је проблем у...

Када примјетимо прве знакове неког здравственог проблема, већина нас одмах ће отићи на интернет у потрази за информацијама о симптомима. Међутим, стручњаци сматрају да то није добар потез.

Наиме, због нестручне само-дијагнозе можемо несвјесно да игноришемо важне симптоме и тако их не откријемо доктору само зато што смо увјерени да знамо од чега болујемо или шта је узрок нашег здравственог проблема. На тај начин утичемо на доношење праве дијагнозе.

Доктори приликом тог поступка морају да слиједе одређени протокол који, између осталог, укључује анализу свих симптома, историју болести, породичне медицинске анамнезе и лијекова које користите. Због тога је важно да од вас добију све важне информације о ономе што вас мучи тј. да не добију погрешне информације које ће их навести на погрешан закључак.

2. Мислим да је све то само у мојој глави

Људи који не воле да иду код доктора или се боје љекарских ординација и болница често покушавају да умање важност својих здравствених проблема. Никада не ублажавајте своје симптоме и ако осјећате да су посљедица физичког проблема не приписујте их стресу.

Како бисте избјегли велике здравствене проблеме, провјерите због којих болова одмах морате да идете код доктора. Увијек будите искрени према њему како би он схватио потенцијалну озбиљност ситуације и како му ништа не би промакло приликом постављања дијагнозе.