latinica  ћирилица
20/02/2016 |  21:10 | Аутор: Б92

Вјероватно нисте паметни онолико колико мислите

Прије неколико мјесеци научници са Јејла објавили су истраживање које је показало да због интернета мислимо да знамо више него што заиста знамо.
Интернет, илустрација - Фото: Анадолија
Интернет, илустрацијаФото: Анадолија

Кад имамо брз приступ интернету, лако се можемо заварати да све те информације имамо складиштене и негдје у глави.

Међутим чак и ако сами не примјећујете како вам памћење помало одлази захваљујући "предностима" паметног телефона, много више добробити добијамо од те лаке доступности информација, зар не?

Па и не баш.

Наиме овај феномен доступности информација представља велику опасност за друштво, истакао је аутор истраживања Мајкл Фишер. "Код неких професија ми желимо да људи посједују потребно знање, а не да тек пружају лажни осјећај знања. Узмите за примјер хирурге. У најмању руку морамо да мислимо да ако би такви људи морали да се ослањају на интернет, никада не би смјели да буду одсјечени од њега."

Другим ријечима, већина нас не би радо отишла под нож код хирурга који се руководи интернетом и изненада схвати да, ако му "одузмете" Гугл, нема појма шта ради.

Упорно прецјењујемо знање

У серији експеримената показало се да приступ интернету може да узрокује да људи прецјене своје знање. Тако су у једном експерименту учесници требало да одговарају на низ питања уз помоћ интернета, док су други на иста питања одговарали без интернета.

Након тога упитали су све учеснике колико би тачно могли да одговоре на низ потпуно другачијих питања, али без помоћи интернета.

Они који су у првом кругу користили интернет били су много самоувјеренији и прецијенили су своје знање, посебно у поређењу са другом групом.

Аутори истраживања закључили су да приступ интернету код људи ствара осјећај да су онлајн информације својеврстан продужетак њихових мозгова.

Страшно је и помислити да би политичари могли да доносе одлуке на темељу знања које уствари не посједују. Али исто тако, ако нас раздвоје од интернета, могуће је да бисмо почели да паничимо када бисмо открили колико мало заправо знамо.

Јер што је распрострањенији интернет, то мање пажње обраћамо на стицање трајног знања које бисмо могли да ускладиштимо у мозгу.

- Интернет нам помаже на много начина. Али постоје неке лоше стране које нису видљиве на прву лопту, а ово би могла бити једна од њих - закључио је Фишер.