latinica  ћирилица
19/02/2016 |  16:59 | Аутор: klix.ba

Склапање највећег телескопа на свијету у минут и по (ВИДЕО)

Почетком фебруара осамнаести сегмент главног огледала телескопа Џејмс Веб коначно је инсталиран, а НАСА је недавно објавила тајмлепс видео у ком је приказан овај цјелокупни процес.
Највећи телескоп на свијету - Фото: Screenshot/YouTube
Највећи телескоп на свијетуФото: Screenshot/YouTube

Да би овај фасцинантни видео технолошког процеса настао, фотограф Крис Ган и продуцент Мајкл Меклер фотографисали су процес сваких 30 секунди током 83 дана рада, између 11.новембра 2015. и 1.фебруара 2016.

Шестоугаони сегменти пречника од око 130 центиметара појединачно теже близу 40 килограма. Једном када се нађу у орбити, сегменти ће заједно радити као јединствено огледало пречника 6,5 метара.

Ипак, највећи дио телескопа је штит величине тениског игралишта који ће служити као "чувар" инструмената уз додатну заштиту од соларне радијације.

Ускоро ће почети инсталација других оптичких компоненти, али и тестирања која би осигурала сигурно лансирање које је заказано за 2018.годину.

Једном када се нађе у орбити, Џејмс Веб ће замијенити телескоп Хабл. Његова снага ће се огледати у томе што ће моћи да посматра екстремно удаљене објекте у свемиру, формирање галаксија, прве звијезде, као и атмосфере егзопланета у потрази за евентуалним животом.

Џејмс Веб је заједнички пројекат НАСА, Европске свемирске агенције (ЕСА) и Канадске свемирске агенције.