latinica  ћирилица
11/02/2016 |  17:43 ⇒ 17:48 | Аутор: СРНА

Коначно детектовани Ајнштајнови гравитациони таласи

Научници су саопштили данас да су први пут детектовали гравитационе таласе, које је прије 100 година хипотетички описао Алберт Ајнштајн.Ово откриће је прекретница која отвара нови прозор у проучавању свемира.
Гравитациони таласи - Фото: илустрација
Гравитациони таласиФото: илустрација

Научници су саопштили да су детектовали гравитационе таласе који су долазили из двије црне рупе, необично густих објеката чије је постојање такође предвидио Ајнштајн.

Ове црне рупе кружиле су једна око друге, а потом су се у спиралној путањи судариле. Таласи су били резултат судара црних рупа које су биле 30 пута масивније од нашег Сунца, на удаљености од 1,3 милијарди свјетлосних година од Земље.

Вијест о открићу гравитационих таласа објављена је на конференцији за новинаре у Вашингтону.

Таласи су регистровани коришћењем два гигантска ласерска детектора у САД, који су били смјештени у државама Луизијана и Вашингтон.

Попут свјетлости, гравитација путује у таласима, али је простор тај који се мрешка. Да би ови таласи могли да се детектују, било је потребно да се изврши мјерење ласерских зрака дужине четири километра прецизношћу 10.000 пута мањом од протона.

Два ласерска инструмента радила су усклађено и могли су да детектују веома мале вибрације од пролазећих гравитационих таласа. Након што је гравитациони сигнал "ухваћен", научници су га превели у звучне таласе, па су преко звучника могли да слушају спајање двије црне рупе.

Научници кажу да су гравитацини таласи први пут детектовани 14. септембра прошле године.

"Заиста смо свједоци настанка новог алата у астрономији. Укључили смо ново чуло. До сада смо могли да гледамо, а сада ћемо моћи и да слушамо", изјавила је Нергис Мавалвала, астрофизичар са Института за технологију у Масачусетсу.

Овај научни рад финансирала је Национална фондација за науку, независна агенција администрације САД.

Ајнштајн је 1916. године хипотетички описао постојање гравитационих таласа у оквиру развоја своје опште теорије релативности, која описује гравитацију као поремећај времена и простора који настаје присуством материје.

Научници су до сада располагали само индиректним доказима о постојању ових таласа.