latinica  ћирилица
09/02/2016 |  09:20 ⇒ 09:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Барбика у хиџабу хит на Инстаграму

Најпознатија лутка на свијету, Барбика, доживјела је још једну трансформацију која је привукла пажњу свјетских медија - обукла је хиџаб.
Барбика у хиџабу постала хит на Инстаграму (Фото: Ikhlasul Amal`/Flickr.com) -
Барбика у хиџабу постала хит на Инстаграму (Фото: Ikhlasul Amal`/Flickr.com)

Британски фармаколог поријеклом из Нигерије Ханифа Адам почела је прије неколико недјеља да на Инстаграму поставља слике Барбике обучене у хиџаб, коју је умјесто "Барби" назвала "Хиџарби".

Готово истовремено је произвођач те лутке, "Мател", пустио у продају Барбике различитих раса и грађе тијела, па се лутка која је до тада била мршава бјелкиња сада нуди у верзији високе, ниске и пуније лутке, а разликује се и по раси.

Хиџарби је, за разлику од обичне Барбике коју виђамо у оскудној одјећи, покривена шареним марамама и хаљинама до пода. Ханифа Адам наводи да је инспирацију да отвори налог на Инстаграму и ставља слике Барбике у хиџабу нашла на тој друштвеној мрежи, на налогу "Барби стајл".

- Помислила сам како никад нисам видјела Барбику обучену у хиџаб, па сам одлучила да отворим налог на Инстаграму и обучем Барбику у одјећу коју сам јој сама сашила. Мислим да је веома важно да лутка буде обучена онако како се ја облачим - рекла је Адам (24), која је недавно дипломирала фармакологију. Она је Хиџарби описала као "скромну лутку", која дјевојчицама муслиманске вјере представља узор са којим могу да се поистовијете.