latinica  ћирилица
06/02/2016 |  15:43 | Аутор: Агенције

Кинези у реактору постигли температуру три пута вишу од Сунчеве

Кинески инжењери успјели су да загреју водоник до температуре три пута врелије од Сунца.
Сунце - Фото: РТРС
СунцеФото: РТРС

Тим је успио да одржи температуру од 50 милиона степени Целзијуса и то на 102 секунде, што је рекорд који би једног дана могао да нуклеарну фузију учини широко доступним извором енергије.

Иначе, Нијемци су прошле недјеље користили 2 мегавата микроталасног зрачења како би загријали водоник на 80 милиона степени Целзијуса на током четвртине једне секунде.

Фузија функционише тако што се користе двије врсте атома водоника – деутеријум и трицијум – који се убацују у реакторски суд. Научници затим додају енергију која одваја електроне од језгара атома и тако настаје јонска плазма, која отпушта огромне количине енергије.

Када би та техника била усавршена, пружила би неисцрпан извор енергије за цијелу планету.

Кинески експеримент спроведен је прошле недјеље на магнетном фузионом реактору Института за физику у Хефеју.

Назван Експерименталним наредним суперпроводљивим токамаком (EAST),  овај реактор загријао је водоник на око 50 милиона Келвина (49,999 милиона степени Целзијуса). Поређења ради, Сунце генерише температуру од око 15 милиона Келвина.

Иако су њемачки истраживачи успјели да добију још вишу температуру, Кинези су успјели да је одрже много дуже.

(EAST)  је базиран на дизајну токамака који су направили совјетски научници педесетих и сматра се врло сложеним уређајем.

Састоји се од шупље металне коморе у облику ђеврека и уврнутог у “осмицу“. Гориво се загријева до температура које превазилазе 150 милиона Целзијуса стварајући врелу плазму. Снажно магнетно поље користи се како плазма не би додиривала зидове уређаја.

Водоник у тако врелом стању је тешко контролисати, па је већина токамак уређаја успјела да постигне високе температуре у трајању дужем од пола минута.

Кинези су ријешили низ инжењерских препрека и жељели су да одрже температуру од 100 Келвина око 17 минута, али се овај њихов подухват сматра великим успјехом.

Када фузија буде шире доступна, могла би да замјени фосилна горива и конвенционалне нуклеарне фисионе реакторе.