latinica  ћирилица
06/02/2016 |  09:08 | Аутор: СРНА

У ФБиХ нема епидемије свињског грипа

Руковдилац Службе за епидемиологију Завода за јавно здравство Федерације БиХ Жељко Лер изјавио је да се у овом тренутку не може говорити о епидемији вируса АХ1Н1, познатијег као свињска грипа.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

"Сезона грипа се прати од 40. седмице 2015. године до 20. седмице текуће године. Налазимо се у средини сезонског јављања грипа и пратимо стање на терену на основу редовних седмичних извјештаја", рекао је Лер.

Он каже да, према досадашњим подацима, појава грипа не прелази вишегодишње просјеке, а број пријављених случајева је скоро двоструко нижи него у истом периоду прошле године.

"Сигурно да има грипа, што потврђује и неколико хоспитализованих пацијената на Универзитетском клиничком центру у Сарајеву код којих је болест потврђена и који су задржани на лијечењу због компликација грипа", рекао је Лер.

Он је напоменуо да је код једног од ових пацијената болест имала смртоносан исход, док је други смртни случај изазван вирусом АХ1Н1 забиљежен у Кантоналној болници у Зеници.

С обзиром на досадашњи тренд оболијевања, Лер не предвиђа појаву грипа у екстензивном епидемијском облику у сезони 2015/2016. година.

Говорећи о мјерама заштите, Лер је савјетовао вакцинацију против грипа вакцином коју је препоручила Свјетска здравствена организација и која садржи актуелне типове узрочника грипе, међу њима и тип АХ1Н1.

"Иако је вакцинација почела у новембру прошле године, још није касно за овај вид заштите", рекао је Лер.

Осим вакцинације, Лер савјетује избјегавање боравка у затвореним просторима у присуству већег броја људи и контакт са обољелим, провјетравање просторија у којима се борави, кретање на свјежем ваздуху, те калоричну исхрану и уношење витамина како би се ојачао имунитет.