latinica  ћирилица
04/02/2016 |  10:34 ⇒ 10:40 | Аутор: Глас Српске

Нијемци тестирали вјештачко сунце

Њемачка канцеларка Ангела Меркел активирала је тест експерименталног фузијског реактора на Институту Макс Планк у Грајсфвалду, такозвано "вјештачко сунце".
Вјештачко сунце - Фото: Глас Српске
Вјештачко сунцеФото: Глас Српске

Паљење је изведено око 15:20 сати убризгавањем чистог водоника у машину која представља значајан корак ка креирању чисте енергије посредством нуклеарне фузије, процеса који даје енергију самим звијездама.

Плазма настала нуклеарном фузијом трајала је свега неколико милисекунди, што представља изузетан успјех. С друге стране, 2020. године њемачки научници планирају остварити рад реактора од чак 30 минута.

Први реактор који би требало да производи електричну енергију неће бити пуштен у рад још бар неколико деценија, јер су услови фузије изузетно драматични па је потребно усавршавање технологије заштите, као и побољшање начина контролисања цјелокупног процеса. Такође, тестира се и сам облик реактора.

Неконтролисана фузија се користи као кључни фактор у детонирању модерних нуклеарних бомби на бази водоника – хидрогенских бомби.

Једном када се технологија усаврши, фузија ће представљати, надају се научници, најјефтинији и најефикаснији облик креирања електричне енергије који ће надмашити засад незамијењиви угаљ.