latinica  ћирилица
03/02/2016 |  13:35 ⇒ 14:14 | Аутор: ТАНЈУГ

СЗО забринута због ширења Зике сексуалним путем

Свјетска здравствена организација изразила је забринутост поводом извјештаја да се у САД појавио случај преношења вируса Зика сексуалним путем и позвала на даља истраживања тог вируса, који преносе тиграсти комарци.
Комарац (фото: James Gathany/CDC/Associated Press) -
Комарац (фото: James Gathany/CDC/Associated Press)

У америчком граду Даласу је забиљежен први познати случај преношења вируса Зика са човека на човјека у САД, а званичници наводе да је до заразе дошло највјероватније сексуалним путем, а не уједом комарца, пренио је Ројтерс.

"Овај случај треба додатно истражити како бисмо дознали околности заразе и колико је често и вјероватно преношење сексуалним путем, као и да ли вирус може да се преноси путем других тјелесних течности", изјавио је портпарол СЗО Грегори Хартл.

"Ово је тек други случај да се сумња на сексуално преношење вируса Зика", истакао је Хартл. Први наводни случај се тиче Американца који се вратио кући из Сенегала и сумња се да је Зиком заразио супругу.

Вирус Зика, који се сматра одговорним за значајан раст броја случајева хидроцефалије код новорођених беба у Бразилу, великом се брзином шири у Сјеверној и Јужној Америци, а СЗО је због тога прогласио глобалну ванредну ситуацију.

СЗО: Европске земље да почну припреме заштите због вируса

Европске земље би одмах требало да почну да се припремају да заштите популацију од вируса зика, саопштили су званичници Светске здравствене организације.

"Сада је вријеме да се земље припреме да би се смањио ризик", навела је у саопштењу Жужана Јакаб, званичник СЗО задужена за Европу.

Она је додала да није забиљежен случај да је неко заражен уједом комарца на подручју Европе, али да би могло да дође до ширења вируса са доласком топлијег времена, на прољеће и љето.

"За сваку европску земљу у којој има тиграстих комараца постоји ризик од ширења вируса зика", упозорила је Јакаб, пренио је Ројтерс.