latinica  ћирилица
03/02/2016 |  13:24 | Аутор: СРНА

Дан борбе против карцинома- број обољелих у Српској у сталном порасту

У Републици Српској од 2006. до 2013. године број новооткривених случајева малигних болести повећан је за 37 одсто, подаци су из Регистра ових болести.
Здравље (Илустрација: РТРС) -
Здравље (Илустрација: РТРС)

Специјалиста социјалне медицине у Институту за јавно здравство Републике Српске Слађана Шиљак рекла је да је број новооткривених случајева малигних болести у 2013. години значајно већи код мушког пола - 3.058 у односу на женски - 2.656 случајева.

Поводом Свјетског дана борбе против карцинома који се обиљежава сутра, Шиљак је навела да је у Српској учесталост оболијевања од карцинома код мушког пола 222,5 обољелих на 100.000 становника, а код жена 181,6 на 100.000 становника.

Она је навела да је највећи број новооткривених случајева обољелих од карцинома на подручју Бањалуке и Добоја, а најмањи на подручју Фоче.

Број умрлих од малигних болести је већи код мушког пола у односу на женски, док је стопа морталитета од карцинома код оба пола у благом паду од 2006. до 2013. године.

Мушкарци су 2013. године најчешће оболијевали од карцинома душника, плућа, колона, ректума, простате, мокраћне бешике и желуца, а жене од карцинома дојке, грлића и тијела материце, колона, ректума, душника и плућа.

Национални координатор за малигна обољења Зденка Гојковић рекла је Срни да је број новообољелих од карцинома у сталном порасту у цијелом свијету, али да у развијеним замљама, које реализују програме раног откривања и уводе нове методе лијечења, биљежи пад смртности.

"Код нас није таква ситуација, јер расте и број обољелих и број смртних случајева од карцинома", рекла је Гојковићева, истичући да је су скрининг програми јако важни посебно у случају карцинома код којих је могуће проводити такве програме, као што су карцином дојке, грлића материце и дебелог цријева.

Гојковићева истиче да скрининг код карцинома дојке подразумијева редовне ултразвучне или мамографске прегледе, који могу открити врло ране промјене које се лијече само једним оперативним захватом.

Колики је значај редовних прегледа, каже Гојковићева, показују и прегледи грлића материце, којима се може спријечити сам настанак тумора.

"За све то је наравно потребно уложити много веће финансијска средства, али се кроз године, та средства исплате", рекла је Гојковићева, која је поздравила иницијативу за увођењем додатних акциза на дуван и алкохол које би биле трошене на лијечење.

У Фонду здравственог осигурања Републике Српске Срни је речено да Фонд у цјелости финансира трошкове здравствене заштите осигураних лица обољелих од малигних болести, јер су они ослобођени плаћања партиципације.

То подразумијева трошкове дијагностике, прегледа, лијечења, лијекова, помагала које користе, радиотерапије и свих других услуга које спадају у обавезно здравствено осигурање.

Пацијентима обољелим од малигних болести се увијек овјери здравствена књижица, чак и када нису уплаћени доприноси за здравствено осигурање, једини услов је да буду пријављени на осигурање. На овај начин обољелим од карцинома је у Српској увијек и у потпуности обезбијеђена здравствена заштита.

Обољелим од малигних болести су доступни лијекови са листе цитостатика за лијечење свих малигних обољења, укључујући и савремену биолошку терапију, као и најсавременији третман за лијечење радиотерапијом у Центру за радиотерапију у Бањалуци.

Код заказивања дијагностичких прегледа као што су ЦТ и магнетна резонанца, обољели од малигних болести имају приоритет, а увођењем приватних клиника и централизованим заказивањем прегледа, преко Фонда, знатно је скраћено чекање на ове прегледе.

Фонд за обољеле од малигних болести у потпуности финансира и помагала која су им неопходна, попут перика, грудњака и других медицинских средстава које користе. Женама обољелим од карцинома дојке Фонд здравственог осигурања финансира и реконструкције дојке, што није случај у земљама у региону.